Cofnij
krem sułtański

KREM SUŁTAŃSKI

Joanna | chocololo.pl
Popularny deser z dawnych lat, z bitą śmietaną, kakao, rodzynkami i bezami.
Przepis na 3 pucharki.

SKŁADNIKI
  

  • 500 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 30 g cukru pudru
  • 20 g kakao
  • 50 g rodzynek
  • 60-70 ml rumu
  • ok. 10 małych bezików

PRZYGOTOWANIE
 

  • Rodzynki przelać wrzątkiem na sicie i włożyć do miseczki, zalać rumem i odstawić na minimum godzinę.
  • Śmietankę wlać do miski, wsypać cukier puder i ubić na gęstą, bitą śmietanę. Połowę bitej śmietany przełożyć do osobnej miski.
  • Do odłożonej bitej śmietany przesiać kakao i na najmniejszych obrotach miksera zmiksować tylko do połączenia składników. Krem zgęstnieje, nie miksować go zbyt długo aby się nie zwarzył.
  • Do pucharków na dno dać połowę pokruszonych bez i część rodzynek. Rodzynki wcześniej odcedzić. Nałożyć do pucharków po równo kremu kakaowego, następnie bitą śmietanę.
  • Jeśli podajemy deser od razu, to posypujemy go resztą pokruszonych bez i rodzynek. Jeśli chłodzimy deser jeszcze przez 2-3 godziny, dekorujemy go zaraz przed podaniem.