Go Back
placuszki bananowo-migdałowe z czekoladą (bezglutenowe)

PLACUSZKI BANANOWO-MIGDAŁOWE Z CZEKOLADĄ (BEZGLUTENOWE)

Joanna | chocololo.pl
Puszyste, mięciutkie placuszki bananowo-migdałowe z kawałkami czekolady.
Przepis na ok. 14 placuszków (2 porcje).

SKŁADNIKI
  

  • 2 banany dojrzałe
  • 100 g mąki ryżowej
  • 60 g migdałów mielonych
  • 2 jajka
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g czekolady gorzkiej lub czekoladowych groszków
  • olej do smażenia (np. rzepakowy lub kokosowy)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Czekoladę posiekać i odłożyć.
  • W misce wymieszać mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia, odłożyć.
  • W większej misce rozgnieść widelcem banany na papkę, dodać jajka i wymieszać. Wsypać mieszankę mąki, migdałów i proszku, dokładnie wymieszać.
  • Do ciasta delikatnie wmieszać czekoladę.
  • Na patelni rozgrzać olej, smażyć placuszki pod przykryciem, z obu stron na złoty kolor.