Go Back
tort czekoladowy z masłem orzechowym

TORT CZEKOLADOWY Z MASŁEM ORZECHOWYM

Joanna | chocololo.pl
Pyszny tort z ciasta czekoladowego i maślanego kremu z masłem orzechowym.
Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 ml oleju
  • 180 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 120 g kwaśniej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 90 ml mocnej kawy (letniej)
  • 130 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na krem

  • 100 g masła (w temp. pokojowej)
  • 150 g masła orzechowego (w temp. pokojowej)
  • 1 szklanka cukru pudru (ok. 140 g)
  • 1 łyżka śmietanki 30-36% (w temp. pokojowej; opcjonalnie)
  • szczypta soli

Składniki na polewę

  • 100 g masła orzechowego (w temp. pokojowej)
  • 100 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo do dekoracji

  • 100 g orzeszków ziemnych solonych

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Boki wyłożyć papierem tak, by wystawał 1 cm ponad krawędź.
  • W misce wymieszać dokładnie mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać składniki do większej miski. Wsypać do nich cukier, cukier waniliowy i wymieszać wszystko.
  • Do drugiej miski wbić jajka, dodać kwaśną śmietanę i olej, wymieszać do połączenia składników. Następnie wlać kawę i energicznie wymieszać.
  • Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać dokładnie. Mieszać do dokładnego połączenia składników, ale nie dłużej.
  • Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Piec 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie.

Przygotowanie kremu i składanie tortu

  • Gdy ciasto będzie dobrze wystudzone, ściąć z niego górkę i podzielić je na 3 równe blaty.
  • Do miski dać masło i masło orzechowe. Miksować (końcówki do ubijania) 2 minuty, aż masa się dobrze połączy, lekko ubije i będzie trochę jaśniejsza.
  • W trzech turach przesiać do kremu cukier puder i miksować jeszcze 2-3 minuty, aż masa będzie puszysta. Na koniec dodać śmietankę i gdy się wmiesza masa będzie gotowa.
  • Na pierwszym blacie ciasta rozsmarować część kremu, położyć kolejny blat i ponownie rozsmarować krem. Odrobinę kremu zostawić wcześniej , aby wyrównać boki i wierzch tortu.
  • Schować tort do lodówki na ok. 20 minut, w tym czasie przygotować polewę.

Przygotowanie polewy i dekoracja

  • Do metalowej (czystej i suchej) miseczki dać połamaną czekoladę i masło orzechowe. Postawić na większym garnku z gotującą się wodą i roztopić w kąpieli wodnej. Wymieszać, gdy powstanie gładka masa zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
  • Orzechy posiekać, odłożyć.
  • Polewa powinna lekko zgęstnieć, wtedy polać nią tort i rozsmarować na bokach tortu. Pozostałą polewę można przelać do woreczka cukierniczego i zostawić do dekoracji.
  • Ozdobić boki tortu orzechami (jeśli została polewa trzeba schłodzić tort przez 10 minut, następnie go ozdobić i znów włożyć do lodówki).
  • Tort schłodzić jeszcze min. 3-4 godziny (choć najlepiej więcej, np. całą noc), po tym czasie krem i polewa powinny zgęstnieć. Kroić chwilę po wyjęciu z lodówki.