Cofnij
odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami

ODWRÓCONE CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Wyjątkowe, odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami.
Przepis na tortownicę/formę o średnicy 23 cm.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 150 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 70 g cukru pudru
  • 100 g masła (w temp. pokojowej)
  • 70 g kwaśnej śmietany 18% w kubeczku (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g czekolady gorzkiej lub czekoladowych groszków

Składniki na warstwę śliwek

  • 11-12 śliwek (ok. 550 gram)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem dopieczenia (dno i boki).
  • Na niewielkim talerzyku wymieszać cukier (2łyżki) i cynamon.
  • Śliwki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Każdą śliwkę obtoczyć w cukrze (stroną z miąższem, która będzie dotykać dna formy) i układać przy sobie, nakładając je na siebie i tworząc rozetę.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, odłożyć. Czekoladę posiekać i odłożyć.
  • Masło utrzeć (mikser, końcówki do ubijania) z cukrem na jasną i puszystą masę, następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać jajko. Miksować do połączenia.
  • Do masy przesiać mieszankę mąki i miksować do powstania kruszonki, dodać śmietanę i miksować krótko, aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji. Wsypać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Ciasto równomiernie wyłożyć na śliwki i delikatnie rozsmarować, dociskając aby weszło między śliwki.
  • Piec 45 minut, następnie wyjąć i zostawić na 10 minut. Po tym czasie tortownicę rozpiąć i zdjąć obręcz. Przyłożyć do ciasta talerz i obrócić śliwkami do góry.
  • Ciasto zostawić aby się ostudziło, można kroić jeszcze letnie.