Piekarnik nagrzać do 180stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem dopieczenia (dno i boki).
Na niewielkim talerzyku wymieszać cukier (2łyżki) i cynamon.
Śliwki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Każdą śliwkę obtoczyć w cukrze (stroną z miąższem, która będzie dotykać dna formy) i układać przy sobie, nakładając je na siebie i tworząc rozetę.
W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, odłożyć. Czekoladę posiekać i odłożyć.
Masło utrzeć (mikser, końcówki do ubijania) z cukrem na jasną i puszystą masę, następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać jajko. Miksować do połączenia.
Do masy przesiać mieszankę mąki i miksować do powstania kruszonki, dodać śmietanę i miksować krótko, aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji. Wsypać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto równomiernie wyłożyć na śliwki i delikatnie rozsmarować, dociskając aby weszło między śliwki.
Piec 45 minut, następnie wyjąć i zostawić na 10 minut. Po tym czasie tortownicę rozpiąć i zdjąć obręcz. Przyłożyć do ciasta talerz i obrócić śliwkami do góry.
Ciasto zostawić aby się ostudziło, można kroić jeszcze letnie.