Tarta rustykalna z czekoladą i gruszkami
Joanna | Chocololo.pl
Kruche, delikatne ciasto i soczyste nadzienie z gruszek, czekolady i orzechów włoskich. Do tego aromat cynamonu i powstaje pyszna tarta rustykalna, czyli tarta Galette. Do jej wykonania nie potrzeba specjalnej formy, piecze się ją bezpośrednio na blaszce zawijając brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło.
Składniki na ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 140 g masła (zimnego)
- 50 g cukru pudru
- 50 ml wody (zimnej)
Składniki na nadzienie
- 2 gruszki (średniej wielkości)
- 80 g czekolady (deserowa lub gorzka)
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo
- 1 żółtko jaja
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka cukru brązowego
Przygotowanie ciasta
W misce wymieszać mąkę z cukrem pudrem. Dodać pokrojone w kostkę masło i szybko posiekać nożem lub widelcem, aż powstanie bardzo gruba kruszonka.
Dolać zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto, uformować w kulkę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1-1,5 godziny.
Pieczenie tarty
Blachę wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
W małej miseczce rozbełtać żółtko z mlekiem.
Blat podsypać mąką i rozwałkować ciasto za kształt koła o grubości 4mm. Przenieść ciasto na przygotowaną blachę z papierem (lub jak we wskazówkach rozwałkować na papierze).
Nałożyć nadzienie zostawiając 3-4 cm wolnego brzegu (do zawinięcia). Najpierw równomiernie posypać orzechami i czekoladą. Następnie ułożyć gruszki i oprószyć cynamonem.
Zawinąć brzegi ciasta do środka tarty (na nadzienie), delikatnie je zlepiając. Posmarować brzegi żółtkiem z mlekiem i posypać brązowym cukrem.
Piec 25-30 minut, następnie przenieść blachę na dolną półkę piekarnika i podpiec spód przez 5 minut.
Tartę wystudzić.