Cofnij
sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami

SERNIK NA ZIMNO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I BRZOSKWINIAMI

Joanna | chocololo.pl
Jeden z najpyszniejszych serników – sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami zanurzonymi w brzoskwiniowej galaretce.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 150 g herbatników
  • 60 g masła
  • szczypta soli

Składniki na masę serową

  • 650 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 300 g czekolady białej
  • 150 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16g)

Składniki na warstwę brzoskwiniową

  • 1 op. galaretki brzoskwiniowej
  • 4-5 połówek brzoskwiń w syropie

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Do boków można użyć folii rantowej zamiast papieru.
  • Masło roztopić w rondelku i odstawić do lekkiego ostudzenia.
  • Połamane ciastka zmielić w malakserze na okruszki, wlać masło i zmiksować ponownie aż nabiorą konsystencji mokrego piasku.
  • Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Przygotowanie masy serowej

  • Białą czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odłożyć do ostudzenia, powinna pozostać dość płynna.
  • W misce dokładnie zmiksować (warto użyć blendera) ser biały i cukier waniliowy. Powoli, ciągle miksując dolewać ostudzoną czekoladę.
  • W osobnej misce ubić śmietankę na sztywną pianę. Delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać ją do masy serowej.
  • Masę wyłożyć równomiernie na schłodzony spód i wyrównać. Włożyć do lodówki. Sernik powinien się schłodzić ok. 1 godziny przed nałożeniem brzoskwiń i galaretki.

Przygotowanie warstwy brzoskwiniowej

  • Zagotować wodę i odmierzyć 300 ml wrzątku, wlać go do miski. Ciągle mieszając wsypywać galaretkę. Odstawić ją do całkowitego ostudzenia (ma pozostać płynna).
  • Brzoskwinie odcisnąć z nadmiaru syropu i pokroić w plasterki. Ułożyć je na serniku. Na brzoskwinie równomiernie wylać wystudzoną galaretkę.
  • Sernik schłodzić w lodówce przez minimum 8 godzin, najlepiej zostawić go na noc w lodówce.