Cofnij
torcik czekoladowy z kremem i czereśniami

TORCIK CZEKOLADOWY Z KREMEM I CZEREŚNIAMI

Niewielkich rozmiarów, ale za to niezwykle pyszny torcik z kremem i czereśniami.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 ml oleju
  • 125 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 80 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 60 ml mocnej kawy (letniej)
  • 90 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Składniki na warstwę czereśni

  • 350 g czereśni
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Składniki na krem

  • 250 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 120 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 15 g cukru pudru

Składniki na polewę

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 70 g śmietanki 36%

Dodatkowo do dekoracji

  • wiórki czekoladowe
  • czereśnie

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W misce wymieszać dokładnie mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać składniki do większej miski. Wsypać do nich cukier, cukier waniliowy i wymieszać wszystko.
  • Do drugiej miski wbić jajka, dodać kwaśną śmietanę i olej, wymieszać do połączenia składników. Następnie wlać kawę i energicznie wymieszać.
  • Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać dokładnie. Mieszać do dokładnego połączenia składników, ale nie dłużej.
  • Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Piec 20-25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.

Przygotowanie czereśni

  • Czereśnie umyć, wydrylować i włożyć do garnuszka. Wsypać cukier i wlać sok z cytryny. Gotować aż puszczą dużo soku, wtedy odlać do miseczki 3 łyżki soku i gotować czereśnie dalej na średnim ogniu. Mieszać od czasu do czasu.
  • Gdy czereśnie zaczną gęstnieć i sok będzie w większej części zredukowany, wymieszać mąkę ziemniaczaną z odłożonym sokiem.
  • Wlać mieszankę do czereśni i wymieszać, gdy zgęstnieją przełożyć do miseczki i zostawić do wystudzenia.

Przygotowanie tortu

  • Z ciasta ściąć górkę i przekroić na dwa równe blaty.
  • Przygotować krem. Do miski wlać śmietankę, dodać mascarpone i cukier puder. Zmiksować (mikser; końcówki do ubijania) na puszysty, gęsty krem. Zajmie to 1-2 minuty.
  • Jeden blat położyć na paterze/talerzu. Przy krawędzi blatu wyłożyć krem, tak żeby zrobić miejsce na czereśnie. Wyłożyć czereśnie i na nie resztę kremu. Wyrównać i położyć drugi blat. Wyrównać boki i schłodzić przez godzinę.
  • Przygotować polewę. Czekoladę posiekać i włożyć do miski. Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, zalać gorącą śmietanką czekoladę i wymieszać do powstania gładkiego sosu.
  • Polać czekoladą torcik i szpatułką rozsmarować czekoladę na bokach. Udekorować wiórkami boki torciku i wierzch czereśniami. Schłodzić kilka godzin w lodówce.