Cofnij
kokosowe placuszki z czekoladą (bezglutenowe)

KOKOSOWE PLACUSZKI Z CZEKOLADĄ (BEZGLUTENOWE)

Joanna | chocololo
Bezglutenowe placuszki kokosowe z kawałkami czekolady, idealne na śniadanie.
Przepis na ok. 14 sporych placków.

SKŁADNIKI
  

  • 2 jajka
  • 250 ml mleka (roślinne np. ryżowe lub zwykłe)
  • 140 g mąki ryżowej
  • 120 g mielonych wiórków kokosowych
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g oleju kokosowego
  • 40 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 80 g czekolady gorzkiej lub czekoladowych groszków

PRZYGOTOWANIE
 

  • Czekoladę posiekać i odłożyć.
  • Olej kokosowy roztopić w garnuszku i zostawić do ostudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę ryżową, ziemniaczaną, mielone wiórki, proszek do pieczenia i sodę.
  • Do drugiej miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Wlać mleko, olej kokosowy, sok z cytryny i ponownie wymieszać.
  • Mieszankę suchych składników dodać do mokrych i wymieszać dokładnie. Odłożyć do zgęstnienia na ok. 20 minut.
  • Po tym czasie wsypać czekoladę lub groszki czekoladowe i wymieszać.
  • Placuszki smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oleju kokosowego. Po ok. 1,5 minuty na stronę, aż będą złoto rumiane. Usmażone układać jeden na drugim.