Go Back
czekoladowy sernik oreo (bez pieczenia)

CZEKOLADOWY SERNIK OREO

Joanna | chocololo.pl
Mega czekoladowy sernik z dodatkiem popularnych ciasteczek.
Przepis na tortownicę 18 cm.
5 from 2 votes

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 100 g ciastek Oreo
  • 30 g masła

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 180 g czekolady gorzkiej
  • 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 15 g kakao
  • 25 g cukru pudru*
  • szczypta soli
  • 110 g ciastek Oreo

Składniki na krem

  • 100 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 50 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 5 g cukru pudru

Składniki na polewę

  • 35 g czekolady mlecznej
  • 35 g czekolady gorzkiej
  • 60 ml śmietanki 36%

Dodatkowo

  • 9-10 szt. ciastek Oreo

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Do boków można użyć folii rantowej zamiast papieru.
  • Masło roztopić w rondelku i odstawić do lekkiego ostudzenia.
  • Połamane ciastka zmielić w malakserze na okruszki, wlać masło i zmiksować ponownie aż nabiorą konsystencji mokrego piasku.
  • Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Przygotowanie masy serowej

  • Ciastka połamać i odłożyć.
  • Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia.
  • Do miski włożyć ser, wsypać przesiane kakao, cukier puder i zmiksować wszystko (można blenderem) na gładką masę.
  • Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
  • Śmietankę ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją do masy serowej używając szpatułki.
  • Do masy delikatnie wmieszać połamane ciastka. Przełożyć masę na przygotowany spód, wyrównać i włożyć do lodówki. Sernik powinien się chłodzić min. 6 godzin, a najlepiej całą noc.

Przygotowanie dekoracji

  • Do miseczki dać połamaną czekoladę. Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia w garnuszku. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i po chwili wymieszać, powstanie gładki sos.
  • Gdy czekolada odrobinę wystygnie, ale będzie nadal płynna wylać ją na wierzch sernika. Można też przelać ją do rękawa cukierniczego i zrobić drip (czyli spływające kropelki czekolady, jak na zdjęciu). Sernik włożyć do lodówki na 15-20 minut aby polewa zastygła.
  • Przygotować krem. Do miski włożyć mascarpone i przesiany cukier puder, miksować krótko, tylko do połączenia składników i dodać śmietankę. Ubić (mikser, końcówki do ubijania) na gęsty, puszysty krem.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić sernik. Na wierzchu, między kremem ułożyć ciastka. Pozostałe ciastka pokruszyć i posypać nimi wierzch.

WSKAZÓWKI

*Jeśli chcesz, żeby sernik był słodszy zwiększ ilość cukru. Dodaj 40 gram cukru pudru.