Cofnij
ciasteczka z czereśniami i czekoladą

CIASTECZKA Z CZEREŚNIAMI I CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Super ciasteczka nadziane czereśniami i kawałkami czekolady.
Przepis na ok. 18 ciasteczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 240 g mąki pszennej
  • 100 g masła (zimne)
  • 100 g kwaśnej śmietany 18% (w kubeczku; zimnej)
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 10 g cukru pudru
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • 300 g czereśni
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 40 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo

  • żółtko
  • cukier do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Do malaksera wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, pokrojone w kostkę masło i śmietanę. Miksować aż ciasto będzie na granicy mokrego piasku i formującego się, jednolitego ciasta. Przełożyć je do miski, bardzo szybko zagnieść i uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 60 minut.

Przygotowanie nadzienia

  • Czereśnie umyć, wydrylować i włożyć do garnuszka. Wsypać cukier i wlać sok z cytryny. Gotować aż puszczą dużo soku, wtedy odlać do miseczki 3 łyżki soku i gotować czereśnie dalej na średnim ogniu. Mieszać od czasu do czasu.
  • Gdy czereśnie zaczną gęstnieć i sok będzie w większej części zredukowany, wymieszać mąkę ziemniaczaną z odłożonym sokiem.
  • Wlać mieszankę do czereśni i wymieszać, gdy zgęstnieją przełożyć do miseczki i zostawić do wystudzenia.

Przygotowanie ciasteczek

  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C, 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę pokroić i odłożyć.
  • Stolnicę/blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 3-4mm i wykroić kółka o średnicy 6 cm. Połowę ułożyć w odstępach na blaszce, drugą połowę naciąć nożykiem.
  • Pozostałe ciasto zagnieść i schować do lodówki.
  • Na przygotowane krążki nakładać łyżeczkę czereśni i posypać odrobiną czekolady. Żółtko roztrzepać i posmarować brzegi krążków z nadzieniem.
  • Naciętym krążkom spłaszczyć palcami brzegi (jak przy lepieniu pierogów), i nałożyć równo na przygotowane ciastka. Brzegi sklejać dociskając mocno ząbkami widelca.
  • Posmarować ciastka żółtkiem i posypać cukrem. Piec 20 minut lub kilka minut więcej, aż będą rumiano-złote. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach zdjąć z blaszki, przenieść na kratkę do studzenia.
  • W czasie pieczenia przygotować ciastka z pozostałego ciasta i również upiec na rumiano-złoty kolor.