Cofnij
łaciaty placek z czereśniami

ŁACIATY PLACEK Z CZEREŚNIAMI

Joanna | chocololo.pl
Bardzo proste ciasto z czereśniami, a w zasadzie łaciaty placek z czereśniami. Ekspresowy do przygotowania.
Przepis na okrągłą formę/tortownicę o średnicy 22 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 100 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 20 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 60 ml oleju
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 145 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • 100 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 180 g czereśni
  • 70 g czekolady

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę wysmarować masłem i wysypać mąką.
  • Czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Kilka można przekroić na pół. Odłożyć.
  • Czekoladę pokroić na kawałeczki i odłożyć.
  • Do miski przesiać mąkę z proszkiem i sodą, dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać. Odłożyć.
  • W drugiej misce wymieszać (trzepaczką/rózgą kuchenną) jajka ze śmietaną (100g), wlać olej i ponownie dokładnie wymieszać.
  • Wsypać mieszankę mąki i wymieszać dokładnie. Połowę ciasta przełożyć do osobnej miski. Przesiać do niej kakao i dodać śmietanę (20g), dokładnie wymieszać.
  • Do formy wlać jasne ciasto, następnie w różnych miejscach nałożyć ciemne ciasto. Przemieszać masy patyczkiem, robiąc zygzaki. Poukładać na wierzchu czereśnie i posypać czekoladą.
  • Ciasto piec ok. 40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie.