Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę wysmarować masłem i wysypać mąką.
Czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Kilka można przekroić na pół. Odłożyć.
Czekoladę pokroić na kawałeczki i odłożyć.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem i sodą, dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać. Odłożyć.
W drugiej misce wymieszać (trzepaczką/rózgą kuchenną) jajka ze śmietaną (100g), wlać olej i ponownie dokładnie wymieszać.
Wsypać mieszankę mąki i wymieszać dokładnie. Połowę ciasta przełożyć do osobnej miski. Przesiać do niej kakao i dodać śmietanę (20g), dokładnie wymieszać.
Do formy wlać jasne ciasto, następnie w różnych miejscach nałożyć ciemne ciasto. Przemieszać masy patyczkiem, robiąc zygzaki. Poukładać na wierzchu czereśnie i posypać czekoladą.
Ciasto piec ok. 40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie.