Go Back
musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe

MUSOWE CIASTO CZEKOLADOWO-TRUSKAWKOWE

Joanna | chocololo.pl
Delikatne ciasto czekoladowe, gęsty, truflowy mus czekoladowy i puszysta truskawkowa pianka.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 60 g masła (w temp. pokojowej)
  • 35 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • 30 g cukru drobnego
  • 30 g cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)

Do nasączenia

  • 30 ml wody (wrzątek)
  • ½ łyżeczki kakao

Składniki na mus czekoladowy

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 150 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 300 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 30 g cukru pudru

Składniki na mus truskawkowy

  • 300 g truskawek (już przygotowanych, bez szypułek)
  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 180 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Spód tortownicy wyłożyć papierem, boki wysmarować masłem.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
  • Do miseczki przesiać mąkę i kakao, wymieszać i odłożyć.
  • Żółtka oddzielić od białek. Białka dać do metalowej lub szklanej miski (będą później ubijane na pianę) i odłożyć.
  • W misce utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (mikser; końcówki do ubijania). Następnie zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodać żółtko jedno po drugim.
  • Ciągle miksując na najmniejszych obrotach, powoli wlewać wystudzoną czekoladę. Gdy składniki się połączą odłożyć masę na bok.
  • W metalowej misce ubić białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodać połowę drobnego cukru i drugą połowę jak poprzednia się rozpuści (jak w przypadku bezy).
  • Do czekoladowej masy dodać łyżkę piany z białek i delikatnie mieszać szpatułką. Przesiać część mąki i dodać kolejną część piany. I tak na zmianę (w 3 turach) wymieszać składniki na puszyste, gęste ciasto. Robić to bardzo delikatnie, szpatułką, aby bardzo nie opadło.
  • Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać i piec ok. 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić w formie.

Nasączenie

  • Kakao rozmieszać we wrzątku.
  • Ciasto wyjąc z formy, przełożyć na talerz lub paterę spodem do góry i zapiąć w rant (można wyłożyć go folią rantową). Nasączyć ciasto kakao.

Przygotowanie musu czekoladowego

  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do wystudzenia (do temp. pokojowej; jak mascarpone). Gdy się ostudzi dodać do niej mascarpone i dokładnie wymieszać.
  • Śmietankę ubić z cukrem pudrem, ma być gęsta i puszysta. Następnie dodać sporą łyżkę do czekolady z mascarpone i wymieszać szpatułką. Dodać pozostałą śmietankę w dwóch turach. Wmieszać ją bardzo delikatnie i ostrożnie, aby nie zostawić smug.
  • Gęsty mus wyłożyć na ciasto i rozsmarować równo. Schować całość do lodówki na czas przygotowania musu truskawkowego.

Mus truskawkowy

  • Truskawki umyć, usunąć szypułki, zblendować dokładnie, wlać do garnuszka i zagotować. Gotować jeszcze przez 2-3 minuty po czym zdjąć z ognia i mieszając wsypać galaretkę. Odstawić je do ostudzenia.
  • Gdy truskawki ostygną i zaczną powoli gęstnieć, ubić śmietankę i wmieszać ją delikatnie do tężejących truskawek. Całość wylać na mus czekoladowy i schować do lodówki.
  • Ciasto najlepiej zostawić w lodówce na noc do całkowitego stężenia.