Cofnij
ciasto czekoladowe z owocami i bezą

CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI I BEZĄ

Joanna | chocololo.pl
Delikatne, czekoladowe ciasto z kawałeczkami czekolady w towarzystwie truskawek, borówek i kokosowej, bezowej skorupki.
Przepis na formę 20x20 cm.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 żółtka (w temp. pokojowej)
  • 150 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 70 g cukru
  • 100 g masła (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g kwaśnej śmietany (w temp. pokojowej)
  • 80 g czekolady gorzkiej

Składniki na bezę

  • 2 białka (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru drobnego
  • 25 g wiórków kokosowych

Dodatkowo

  • 200 g truskawek
  • 100 g borówek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać podczas przygotowywania bezy.
  • W misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, odłożyć. Czekoladę posiekać i również odłożyć.
  • Masło utrzeć (mikser, końcówki do ubijania) z cukrem na jasną i puszystą masę, następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka, jedno po drugim.
  • Do masy przesiać mieszankę mąki i miksować do powstania kruszonki, dodać śmietanę i miksować krótko aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji. Wsypać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Ciasto wyłożyć do formy i wylepić nim równo spód. Przygotowane ciasto włożyć do lodówki na czas przygotowywania owoców i bezy.

Przygotowanie owoców

  • Owoce umyć i dokładnie osuszyć. Truskawki odszypułkować i pokroić w kostkę, włożyć do miski. Wsypać też borówki i łyżeczkę maki ziemniaczanej. Wymieszać całość dokładnie i odłożyć.

Przygotowanie bezy

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Białka umieścić w czystej, suchej misce. Miksować (końcówki do ubijania) i gdy białka lekko się spienią dodać szczyptę soli. Białka ubić na sztywną pianę i dodać pierwszą łyżkę cukru. Gdy ta się rozpuści dodać kolejną i tak do czasu, gdy dodany zostanie cały cukier.
  • Do bezy wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wmieszać je szpatułką.

Pieczenie ciasta

  • Spód wyjąć z lodówki, wysypać na niego równomiernie owoce. Na owocach rozsmarować bezę i włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika.
  • Piec 30 minut w 180 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 i piec jeszcze 25 minut.
  • Ciasto wyjąc i ostudzić w formie. Kroić po całkowitym wystudzeniu.