Cofnij
truskawki pod bezglutenową czekoladową kruszonką

TRUSKAWKI POD BEZLUTENOWĄ CZEKOLADOWĄ KRUSZONKĄ

Joanna | chocololo.pl
Propozycja na pyszny i bardzo prosty do przygotowania deser, czyli truskawki pod czekoladową kruszonką, w dodatku bezglutenową.
Przepis na owalne naczynie do zapiekania o wymiarach ok.30x20 cm i pojemności 2 l.

SKŁADNIKI
  

  • 850 g truskawek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Składniki na kruszonkę

  • 100 g migdałów mielonych
  • 100 g mąki ryżowej
  • 20 g kakao
  • 80 g masła (zimnego)
  • 60 g cukru pudru
  • 1 op cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią

Dodatkowo

  • 60 g czekolady gorzkiej lub czekoladowych groszków

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do miski wsypać mąkę migdałową, mąkę ryżową, kakao i cukry. Wymieszać, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i szybko dłońmi (rozcierając palcami) zagnieść kruszonkę. Schować ją do lodówki na min. 30 minut.
  • Czekoladę posiekać i odłożyć.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
  • Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Pokroić na połówki i włożyć do naczynia do zapiekania. Na truskawki równomiernie przesiać mąkę ziemniaczaną i wymieszać je dokładnie.
  • Na truskawki wysypać kruszonkę, następnie posiekaną czekoladę.
  • Piec 35-40 minut, aż truskawki będą bulgotać. Wyjąć z piekarnika i zostawić na 10-15 minut żeby całość trochę ostygła przed podaniem.