Cofnij
pralinki migdałowe z amaretto

PRALINKI MIGDAŁOWE Z AMARETTO

Joanna | chocololo.pl
Pralinki z kremowym, migdałowym nadzieniem z dodatkiem Amaretto, od których nie można się oderwać.
Składniki na ok. 20 pralinek.

SKŁADNIKI
  

  • 150 g płatków migdałowych
  • 100 g masła (w temp. pokojowej)
  • 95 g cukru pudru
  • 30 ml Amaretto
  • 200 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie masła migdałowego

  • Na suchej patelni podprażyć płatki migdałowe na jasnobrązowy, złotawy kolor. Wysypać na talerz lub tacę i zostawić do wystudzenia.
  • Przygotowanie migdały zmielić na pastę/krem. Jeśli podczas mielenia masło migdałowe się podgrzeje, zostawić je do ostudzenia. Powinno być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie pralinek

  • Przygotować tacę/płytką formę, wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  • Do miski dać masło i masło migdałowe. Miksować (końcówki do ubijania) 2 minuty, aż masa się dobrze połączy, lekko ubije i będzie trochę jaśniejsza.
  • Przesiać do masy cukier puder i miksować jeszcze 2-3 minuty, aż będzie puszysta. Pod koniec miksowania wlać Amaretto i chwilkę miksować, do połączenia składników.
  • W odstępach wykładać równe porcje kremu na przygotowaną tackę, ok. 1 łyżka na pralinkę. Schłodzić je w lodówce przez 1-1,5 godziny.
  • Z porcji kremu szybko uformować kulki i odkładać z powrotem na tackę. Schować kulki do zamrażarki na 30 minut.
  • Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej.
  • Przygotować kolejną tackę lub talerz i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Kuleczki kremu wyciągać partiami z zamrażarki, zanurzać w czekoladzie i odkładać na przygotowaną tackę. Jeśli po ostatniej pralince zostanie trochę czekolady, można przełożyć ją do woreczka cukierniczego i ozdobić pralinki paseczkami czekolady.
  • Kiedy wszystkie pralinki będą oblane czekoladą, włożyć je do lodówki. Kiedy czekolada stwardnieje pralinki są gotowe do jedzenia.