Cofnij
tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)

TARTA Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM I OWOCAMI (BEZ PIECZENIA)

Joanna | chocololo.pl
Ekspresowa i prosta do przygotowania tarta z budyniem czekoladowym i owocami, w dodatku bez pieczenia.
Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm. Forma z wyjmowanym dnem.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 300 g herbatników
  • 15 g kakao
  • 80 g masła

Składniki na budyń czekoladowy

  • 1 op. budyniu waniliowego (z cukrem)
  • 500 ml mleka
  • 30 g cukru pudru
  • 180 g czekolady gorzkiej

Składniki na krem śmietankowy

  • 250 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 125 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 20 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 300 g malin lub truskawek

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Formę do tarty wysmarować masłem.
  • Połamane herbatnik umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki. Dodać kakao i jeszcze chwilkę zmiksować.
  • Masło roztopić w garnuszku, wymieszać jeszcze ciepłe z okruszkami.
  • Masę wysypać do formy i wyklepać równo dno i boki. Podociskać, aby spód i boki były zbite. Najlepiej przy pomocy dna szklanki. Spód schować do lodówki na 15-20 minut.

Przygotowanie budyniu czekoladowego

  • Czekoladę połamać na kawałki i odłożyć.
  • Pół szklanki mleka wlać do miseczki, dodać budyń i cukier, dobrze wymieszać i odłożyć.
  • W garnuszku zagotować pozostałe mleko, zmniejszyć gaz na najmniejszy i wlewać powoli, ciągle mieszając (rózgą/trzepaczką), rozmieszany budyń. Gdy zgęstnieje dodać połamaną czekoladę i ciągle mieszać aż do rozpuszczenia czekolady i powstania gładkiego budyniu.
  • Od razu równomiernie wylać gorący budyń na spód tarty i szybko rozsmarować. Zostawić do wystudzenia, następnie schłodzić 2 godziny w lodówce.

Przygotowanie kremu śmietankowego

  • Do miski dać mascarpone i cukier puder, miksować (mikser, końcówki do ubijania) dosłownie kilka sekund, do połączenia cukru z mascarpone. Następnie wlać śmietankę i ubijać 1-2 minuty do powstania gęstego, puszystego kremu.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i obficie udekorować nim tartę tuż przy krawędzi. Na środku tarty ułożyć umyte i osuszone owoce. Schłodzić jeszcze 2-3 godziny.