odrobina posiekanej czekolady lub czekoladowych groszków do posypania(opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Do garnuszka włożyć masło, roztopić. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do wystudzenia
Mielone migdały wymieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
Truskawki umyć, osuszyć, oderwać szypułki i pokroić na kawałki. Odłożyć.
W dużej misce ubić jajka z cukrem na puszystą, jasną masę (mikser; końcówki do ubijania). Następnie na najmniejszych obrotach, powoli, małym strumieniem wlewać wystudzoną czekoladę. Miksować tylko do połączenia składników.
Do masy wsypać mieszankę z migdałami, wlać Amaretto i wymieszać delikatnie szpatułką. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
Ciasto wylać do przygotowanej tortownicy, wyrównać. Na wierzchu ułożyć truskawki i posypać czekoladą. Piec 35 minut, wyjąć i ostudzić w formie.