Go Back
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto

MIGDAŁOWE BROWNIE Z TRUSKAWKAMI I AMARETTO

Joanna | chocololo.pl
To migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto jest obłędne.
Przepis na tortownicę 24 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 130 g masła
  • 150 g cukru
  • 100 g migdałów mielonych
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 ml Amaretto (w temp. pokojowej)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g truskawek
  • odrobina posiekanej czekolady lub czekoladowych groszków do posypania (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do garnuszka włożyć masło, roztopić. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do wystudzenia
  • Mielone migdały wymieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • Truskawki umyć, osuszyć, oderwać szypułki i pokroić na kawałki. Odłożyć.
  • W dużej misce ubić jajka z cukrem na puszystą, jasną masę (mikser; końcówki do ubijania). Następnie na najmniejszych obrotach, powoli, małym strumieniem wlewać wystudzoną czekoladę. Miksować tylko do połączenia składników.
  • Do masy wsypać mieszankę z migdałami, wlać Amaretto i wymieszać delikatnie szpatułką. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto wylać do przygotowanej tortownicy, wyrównać. Na wierzchu ułożyć truskawki i posypać czekoladą. Piec 35 minut, wyjąć i ostudzić w formie.
Keyword amaretto, brownie, brownie z truskawkami, ciasto, ciasto czekoladowe, czekolada, migdały, truskawki