Cofnij
orkiszowe brownie z batata

ORKISZOWE BROWNIE Z BATATA

Joanna | chocololopl
Brownie ze słodkim ziemniakiem, czyli batatem i mąką orkiszową.
Przepis na formę 20×20 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 1 szklanka puree z batata ( 250-260 g puree)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 180 g czekolady gorzkiej
  • 100 g masła
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 90 g cukru brązowego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • odrobina posiekanej czekolady lub czekoladowych groszków (do posypania)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do garnuszka włożyć masło, roztopić. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
  • W dużej misce ubić jajka z cukrami na puszystą jasną masę (mikser; końcówki do ubijania). Następnie na najmniejszych obrotach, powoli, małym strumieniem wlewać wystudzoną czekoladę. Miksować tylko do połączenia składników.
  • Do masy dodać puree z batata, delikatnie wmieszać je szpatułką i przesiać do masy mąkę i cynamon, które również trzeba delikatnie wmieszać.
  • Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i posypać równomiernie posiekaną czekoladą lub groszkami. Piec 25 minut, wyjąć i ostudzić w formie. Kroić po ostudzeniu.