Go Back
mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym

MAZUREK Z KREMEM CZEKOLADOWO-ORZECHOWYM

Joanna | chocololo.pl
Kruche, maślane ciasto w połączeniu z kremem czekoladowo-orzechowym jest przepyszne.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 280 g mąki pszennej
  • 150 g masła (zimnego)
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka (zimne)
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% (zimnej)

Składniki na krem

  • 510 g masy kajmakowej (1 puszka)
  • 160 g czekolady gorzkiej
  • 100 g orzechów laskowych (upieczonych, bez skórki)

Do ozdoby

  • czekoladowe jajeczka
  • orzechy laskowe (upieczone, bez skórki)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Do malaksera wsypać mąkę, cukier puder, dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka i śmietanę. Szybko zmiksować składniki na kruszonkę, następnie wsypać ją do miski i szybko zagnieść ciasto.
  • Ciasto uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić przez 30-40 minut.
  • Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 4 mm (można na stolnicy podsypanej mąką lub najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia, na którym będzie pieczone), następnie odciąć równo brzegi tak, aby powstał równy prostokąt o wymiarach ok. 21x26 cm.
  • Przenieść przygotowany placek (razem z papierem do pieczenia) na blaszkę, na której będzie pieczony.
  • Z pozostałego ciasta uformować wałeczki i dokleić je do boków, aby powstał mały rant. Ciasto ponakłuwać widelcem, schować do lodówki na 20 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Piec spód mazurka przez ok. 17 minut, aż będzie rumiano-złoty. Jeśli zbyt szybko zacznie nabierać koloru zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C.
  • Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Przygotowanie kremu

  • Czekoladę połamać na kosteczki, rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
  • Orzechy umieścić w malakserze, zmiksować na gładko, aż będą prawie płynne.
  • Do miski dać masę kajmakową i chwilę miksować (mikser, końcówki do ubijania). Powoli, ciągle miksując wlewać czekoladę. Gdy składniki połączą się, dodawać masę orzechową, ciągle miksując aż do powstania gładkiego kremu.
  • Krem wyłożyć równomiernie (sporą ilość) na wystudzony spód i delikatnie rozsmarować.
  • Mazurek ozdobić czekoladowymi jajeczkami i posiekanymi orzechami lakowymi.