Do malaksera wsypać mąkę, cukier puder, dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka i śmietanę. Szybko zmiksować składniki na kruszonkę, następnie wsypać ją do miski i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić przez 30-40 minut.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 4 mm (można na stolnicy podsypanej mąką lub najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia, na którym będzie pieczone), następnie odciąć równo brzegi tak, aby powstał równy prostokąt o wymiarach ok. 21x26 cm.
Przenieść przygotowany placek (razem z papierem do pieczenia) na blaszkę, na której będzie pieczony.
Z pozostałego ciasta uformować wałeczki i dokleić je do boków, aby powstał mały rant. Ciasto ponakłuwać widelcem, schować do lodówki na 20 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Piec spód mazurka przez ok. 17 minut, aż będzie rumiano-złoty. Jeśli zbyt szybko zacznie nabierać koloru zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C.
Wyjąć z piekarnika i wystudzić.