Go Back
babeczki czekoladowe z kremem kokosowym

BABECZKI CZEKOLADOWE Z KREMEM KOKOSOWYM

Joanna | chocololo.pl
Delikatne babeczki czekoladowe z kremem kokosowym.
Przepis na 12-14 babeczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 180 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 60 g masła
  • 240 ml mleka
  • 160 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Składniki na krem kokosowy

  • 250 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 120 g mascarpone (dobrze schłodzone)
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 20 g cukru pudru

Polewa czekoladowa

  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 90 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Dodatkowo

  • wiórki kokosowe do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
  • W miseczce wymieszać mleko i przesiane kakao, przelać do garnuszka i dodać masło. Podgrzewać na małym ogniu do roztopienia masła, zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
  • Do większej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodać cukier i wymieszać.
  • Do miski wbić jajka, dodać wystudzone mleko z kakao i masłem, wymieszać (trzepaczką/rózgą kuchenną). Wsypać mieszankę mąki i delikatnie wymieszać składniki (trzepaczką lub szpatułką). Nie mieszać długo, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto przelać (będzie dość płynne) do przygotowanych papilotek do ¾ wysokości. Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Przygotowanie polewy

  • Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę i łyżeczkę oleju kokosowego. Wymieszać, powstanie gładki sos. Zdjąć go z ognia.
  • Wierzch babeczek zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do wystudzenia.
  • Kiedy czekolada lekko zastygnie (można też włożyć babeczki na 10 minut do lodówki) przygotować krem.

Przygotowanie kremu

  • W misce zmiksować krótko (dosłownie kilka sekund, do połączenia) mascarpone i przesiany cukier puder. Wlać śmietankę i miksować (mikser; końcówki do ubijania) do powstania gęstego, puszystego kremu (1-2 minuty).
  • Do kremu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wmieszać je szpatułką. Krem przenieść do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i udekorować babeczki. Całe babeczki obsypać obficie wiórkami kokosowymi.