Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
W miseczce wymieszać mleko i przesiane kakao, przelać do garnuszka i dodać masło. Podgrzewać na małym ogniu do roztopienia masła, zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
Do większej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodać cukier i wymieszać.
Do miski wbić jajka, dodać wystudzone mleko z kakao i masłem, wymieszać (trzepaczką/rózgą kuchenną). Wsypać mieszankę mąki i delikatnie wymieszać składniki (trzepaczką lub szpatułką). Nie mieszać długo, tylko do połączenia składników.
Ciasto przelać (będzie dość płynne) do przygotowanych papilotek do ¾ wysokości. Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyjąć z formy i ostudzić na kratce.