Cofnij
tarta jeżyk

TARTA JEŻYK

Joanna | chocololo.pl
Pyszna, słodka tarta z masą krówkową, mieszanką orzechów, rodzynek i dmuchanego ryżu.
Przepis na tartę o średnicy 24 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 140 g masła (zimnego)
  • 50 g cukru pudru
  • 50 ml wody (lodowatej)

Nadzienie

  • 250 g krówek (kruchych)
  • 100 g masła
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 60 g orzechów laskowych (pieczonych, bez skórek)
  • 60 g rodzynek
  • 20 g ryżu ekspandowanego

Polewa

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 180 ml śmietanki 36%

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Do malaksera wsypać mąkę, cukier puder, dodać pokrojone w kostkę masło i wodę. Szybko zmiksować składniki na kruszonkę, następnie wsypać ją do miski i szybko zagnieść ciasto.
  • Ciasto uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić przez 30 minut.
  • Formę do tarty wysmarować masłem.
  • Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na kształt koła większego niż średnica tarty. Delikatnie, nawijając ciasto na wałek, przenieść je do formy. Dopasować ciasto do formy, ewentualnie dokleić boki.
  • Przygotowany spód schłodzić jeszcze przez 30 minut w lodówce. W tym czasie piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
  • Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i dociążyć, wysypując na niego kulki ceramiczne lub np. ryż, fasolę.
  • Piec 15 minut w temp. 200 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i zdjąć kulki. Piec do zrumienienia spodu, ok 10-15 min. Wyjąć i ostudzić.

Przygotowanie nadzienia

  • W garnuszku, na małym ogniu podgrzać pokrojone krówki, masło i śmietankę. Podgrzewać mieszając, aż powstanie gładka masa. Ciepłą masę wylać na spód.
  • Orzechy i rodzynki drobno posiekać, wrzucić do miseczki, dodać ryż i wymieszać wszystko.
  • Wysypać mieszankę na masę krówkową i delikatnie docisnąć (odrobinę). Zostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 1 godzinę.

Polewa

  • Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać. Powstanie sos czekoladowy. Wylać go równomiernie na tartę i bardzo delikatnie wyrównać. Tartę schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez noc.