Do malaksera wsypać mąkę, cukier puder, dodać pokrojone w kostkę masło i wodę. Szybko zmiksować składniki na kruszonkę, następnie wsypać ją do miski i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić przez 30 minut.
Formę do tarty wysmarować masłem.
Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na kształt koła większego niż średnica tarty. Delikatnie, nawijając ciasto na wałek, przenieść je do formy. Dopasować ciasto do formy, ewentualnie dokleić boki.
Przygotowany spód schłodzić jeszcze przez 30 minut w lodówce. W tym czasie piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i dociążyć, wysypując na niego kulki ceramiczne lub np. ryż, fasolę.
Piec 15 minut w temp. 200 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i zdjąć kulki. Piec do zrumienienia spodu, ok 10-15 min. Wyjąć i ostudzić.