Go Back
czekoladowy budyń ryżowy

CZEKOLADOWY BUDYŃ RYŻOWY

Joanna | chocololo.pl
Czekoladowy budyń ryżowy jest cudowny na śniadanie lub na deser.
Składniki na 2 porcje.
4 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

  • 100 g ryżu jaśminowego
  • 350 ml mleka ryżowego
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 5 g kakao
  • 20 g cukru kokosowego

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do garnka z grubym dnem wsypać dobrze wypłukany ryż. Wlać mleko ryżowe i wsypać cukier, wymieszać.
  • Gotować ryż na małym ogniu (od momentu zagotowania), mieszając od czasu do czasu i pilnując by się nie przypalił (gotowanie ryżu zajmie ok. 20 minut). Jeśli będzie potrzeba, można dolać trochę mleka.
  • Kiedy ryż będzie gotowy, miękki i kleisty wlać mleczko kokosowe, dodać połamaną czekoladę i kakao. Wymieszać aż wszystko się połączy a czekolada rozpuści.
  • Zblendować dokładnie ryż na gładką masę. Przełożyć budyń do miseczek.