Go Back
domowe ciasteczka jeżyki

DOMOWE CIASTECZKA JEŻYKI

Joanna | chocololo.pl
Obficie polane czekoladą ciasteczka jeżyki w domowej wersji.
Przepis na ok. 14 ciasteczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 70 g masła (zimnego)
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 żółtko (zimne)
  • 20 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie

  • 100 g krówek
  • 40 g masła
  • 40 g orzechów laskowych (upieczonych, bez skórek)
  • 30 g rodzynek
  • 20 g ryżu ekspandowanego

Dodatkowo

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE
 

Pieczenie ciastek

  • Do malaksera wsypać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, dodać pokrojone w kostkę masło i żółtko. Zmiksować wszystko do powstania kruszonki. Wsypać ją do miski, chwilę zagnieść i uformować w kulę. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Stolnicę/ blat oprószyć mąką, także wałek. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 4 mm i wycinać z niego kółka o średnicy 6 cm. Pozostałe ciasto szybko zagnieść i znów rozwałkować.
  • Krążki ciasta układać na blaszce w odstępach, każdy nakłuć widelcem.
  • Piec ciasteczka 6-8 minut, aż trochę urosną i zarumienią im się brzegi.
  • Wyjąć ciastka z piekarnika, zostawić na kilka minut na blaszce, następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie nadzienia

  • Rodzynki i orzechy posiekać, wsypać do miski. Dodać ryż i wymieszać.
  • Krówki pokroić, włożyć z masłem do garnuszka i podgrzewać na wolnym ogniu, pilnując i mieszając dopóki powstanie gładka, spójna masa.

Przygotowanie ciasteczek

  • Przygotować tacę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Zanurzać wierzch ciastka w gorącej masie krówkowej (można też nałożyć ją łyżeczką i rozsmarować), następnie od razu docisnąć ciastko masą krówkową do przygotowanej mieszanki orzechów, ryżu i rodzynek. Odłożyć i postąpić tak kolejno z każdym ciastkiem.
  • Tacę z ciastkami włożyć do lodówki na 30-40 minut.
  • Po tym czasie roztopić połamaną czekoladę w kąpieli wodnej. Każde ciastko zanurzyć najpierw spodem, nadmiar czekolady ściągnąć nożykiem, aby została tylko cienka warstwa. Następnie zanurzyć wierzch. Odkładać ciastka z powrotem na tacę.
  • Oblane czekoladą ciastka włożyć do lodówki, będą gotowe gdy czekolada stwardnieje.