Do malaksera wsypać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, dodać pokrojone w kostkę masło i żółtko. Zmiksować wszystko do powstania kruszonki. Wsypać ją do miski, chwilę zagnieść i uformować w kulę. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
Stolnicę/ blat oprószyć mąką, także wałek. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 4 mm i wycinać z niego kółka o średnicy 6 cm. Pozostałe ciasto szybko zagnieść i znów rozwałkować.
Krążki ciasta układać na blaszce w odstępach, każdy nakłuć widelcem.
Piec ciasteczka 6-8 minut, aż trochę urosną i zarumienią im się brzegi.
Wyjąć ciastka z piekarnika, zostawić na kilka minut na blaszce, następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.