Cofnij
czekoladowe ciasto z ciecierzycy

CZEKOLADOWE CIASTO Z CIECIERZYCY

Joanna | chocololo.pl
Ciasto jest wręcz truflowe, lekko puszyste i delikatne.
Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm.
5 from 5 votes

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 1 puszka ciecierzycy (400 g, po odsączeniu 240-250 g ciecierzycy)
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 g czekolady gorzkiej (80% kakao)
  • 70 g masła
  • 90 g cukru brązowego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok . 16 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 ml śmietanki 36%

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • Do garnuszka włożyć masło i roztopić. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
  • Do większej miski włożyć odlaną z zalewy cieciorkę,
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka dać do suchej, czystej miski (będą ubijane na pianę), a żółtka dodać do cieciorki.
  • Do cieciorki i żółtek wsypać cukier i cukier waniliowy, bardzo dokładnie zblendować na gładką masę, która zrobi się jaśniejsza. Następnie ciągle blendując wlewać powoli wystudzoną czekoladę z masłem, na końcu wsypać proszek do pieczenia. Wszystko zblendować na gładko.
  • Pozostałe białka ubić na gęstą, sztywną pianę. 1/4 białek wmieszać delikatnie, szpatułką do masy. Następnie znów wmieszać 1/4 białek. Na końcu ostrożnie wmieszać resztę.
  • Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać i piec 30-35 minut, do suchego patyczka (ale ważne jest żeby nie było surowego ciasta; ciasto ogólnie powinno być wilgotne).
  • Wyjąć ciasto z piekarnika, zostawić do ostudzenia.
  • Przygotować polewę. Posiekaną czekoladę zalać podgrzaną prawie do wrzenia śmietanką. Wymieszać do powstania gładkiej polewy i polać nią ciasto. Gdy polewa przestygnie można kroić ciasto.