Cofnij
sernik z białą czekoladą

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Sernik z białą czekoladą, pieczony na lekko kruchym, maślanym spodzie.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g masła (zimnego)
  • 1 żółtko (zimne)
  • 30 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)

Składniki na masę serową

  • 400 g twarogu trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 250 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 250 g białej czekolady
  • 1 op. budyniu waniliowego (ok. 60 g)

Polewa

  • 50 g czekolady białej
  • 50 ml śmietanki 36%

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W malakserze przygotować spód. Zmiksować mąkę, pokrojone w kostkę masło, cukier puder i żółtko. Tylko do otrzymania suchej, drobnej kruszonki.*
  • Wysypać ją na spód tortownicy i dnem szklanki delikatnie wyklepać spód i boki na wysokość 2-3 cm. Włożyć tortownicę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  • Przygotować masę serową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do wystudzenia (powinna pozostać płynna).
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka włożyć do suchej, metalowej miski i odłożyć.
  • W większej misce dokładnie zmiksować razem (można blenderem), twaróg, mascarpone, żółtka i budyń. Powoli, ciągle miksując dolewać ostudzoną czekoladę.
  • Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać je delikatnie szpatułką do masy serowej.
  • Masę serową wyłożyć na przygotowany spód (może wyjść poza uklepane boki), wyrównać i włożyć do piekarnika. Od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C.
  • Piec sernik 70 minut w 150 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 15 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na kilka minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do wystudzenia.
  • Po wyjęciu z piekarnika schłodzić sernik w lodówce przez 3-4 godziny.
  • Przygotować polewę. Białą czekoladę posiekać. Śmietankę podgrzać w małym garnuszku prawie do wrzenia, zdjąć z ognia (można to zrobić w kąpieli wodnej). Dodać czekoladę i wymieszać. Polewą polać sernik, włożyć go do lodówki. Kroić gdy polewa lekko zgęstnieje.

WSKAZÓWKI

*Wszystkie składniki miksujemy razem w malakserze do uzyskania drobnej kruszonki, nawet bardziej okruszków, które jeszcze nie łączą się w typową kruszonkę i są bardziej suche, bo masło nie zdążyło się rozetrzeć i ocieplić.