Cofnij
torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką

TORCIK CZEKOLADOWO-ORZECHOWY Z CHRUPKĄ

Mały,słodki i idealny torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką orzechową. Łączy w sobie same pyszności.
Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm
5 from 5 votes

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 60 ml oleju
  • 55 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 100 ml mleka
  • 110 g mleka w proszku
  • 110 g masła (miękkiego)
  • 40 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 40 g orzechów laskowych (pieczonych, bez skórek)

Składniki na chrupkę

  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 40 g czekolady mlecznej
  • 30 g płatków kukurydzianych
  • 40 g orzechów laskowych (pieczonych, bez skórek)
  • 30 g orzechów laskowych lub pasty orzechowej (pieczonych, bez skórek)
  • 1 łyżka oleju

Nasączenie

  • 80 ml wody (wrzątek)
  • 1 łyżeczka kakao (płaska)
  • 1 łyżeczka cukru pudru (płaska)

Składniki na polewę

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietanki 30-36%
  • 30 g orzechów laskowych (pieczonych, bez skórek)

Składniki na krem do ozdoby

  • 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 1 łyżka cukru pudru (płaska)
  • 2 łyżeczki kakao (płaskie)

Dodatkowo do ozdoby

  • wafelek w polewie czekoladowej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • Czekoladę posiekać, włożyć do metalowej miseczki, wlać olej i podgrzać całość w kąpieli wodnej. Zamieszać i gdy powstanie gładki sos czekoladowy, odłożyć do wystudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Odłożyć.
  • W dużej misce utrzeć jajka z cukrem (mikser; końcówki do ubijania) na puszystą, jasną pianę (zajmie to 5-7 minut). Zmniejszyć obroty na najmniejsze i powoli, ciągle miksując wlewać wystudzoną czekoladę z olejem. Skończyć miksować, gdy tylko składniki się połączą.
  • W 3 turach przesiać do masy mieszankę suchych składników i delikatnie wmieszać je szpatułką. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  • Piec 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić w formie.

Przygotowanie chrupki

  • Na kawałku papieru do pieczenia narysować ołówkiem okrąg trochę mniejszy niż tortownica. Położyć go na płaskim talerzu lub tacy.
  • Orzechy (40 g) drobno posiekać i odłożyć. Płatki kukurydziane zmielić w malakserze na okruchy i odłożyć.
  • W młynu zmielić orzechy (30 g) na pastę aż puszczą olej, dodać olej i jeszcze chwilę miksować do połączenia.
  • Czekoladę połamać na kawałki, dodać pastę orzechową z olejem i rozpuścić wszystko w kąpieli wodnej. Wymieszać i gdy lekko ostygnie dodać posiekane orzechy i okruchy płatków, wymieszać.
  • Masę przenieść na przygotowany papier i uformować masę w płaski placek wielkości narysowanego okręgu, włożyć do lodówki do całkowitego wystudzenia (ok. 1-2 godziny).

Przygotowanie kakao do nasączenia

  • Kakao i cukier wsypać do szklanki, zalać wrzątkiem i wymieszać do rozpuszczenia składników. Odłożyć do przestudzenia.

Przygotowanie kremu

  • W garnuszku zagotować mleko i wsypać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia.
  • Mleko w proszku przesiać do miski i odłożyć.
  • Orzechy drobno posiekać i odłożyć.
  • W misce ubić masło (miser, końcówki do ubijania; ubijać kilka minut, zrobi się jaśniejsze i puszyste) i dodawać na zmianę łyżkę mleka w proszku i łyżkę mleka z cukrem. Ciągle miksując.
  • Gdy powstanie gęsty, puszysty krem, dodać posiekane orzechy i delikatnie wmieszać je szpatułką.

Przygotowanie tortu

  • Ciasto przekroić na dwa blaty. Pierwszy położyć na talerzu/paterze. Nasączyć go przygotowanym kakao.
  • Na nasączonym spodzie rozsmarować połowę kremu, wyrównać.
  • Chrupkę wyjąć z lodówki, delikatnie oderwać ją od papieru do pieczenia i położyć równo na warstwie kremu.
  • Na chrupce rozsmarować pozostały krem, następnie położyć na nim kolejny blat ciasta (najlepiej równiejszą częścią do góry). Nasączyć blat pozostałym kakao. Boki torciku wyrównać szpatułką.
  • Torcik schłodzić w lodówce ok. 1 godziny przed polaniem polewą.

Przygotowanie polewy

  • Czekoladę posiekać, włożyć do miseczki. Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, zalać nią posiekaną czekoladę, wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia.
  • Orzechy drobno posiekać, dodać do czekolady. Polać równomiernie cały torcik polewą, szpatułką wyrównywać wierzch i rozprowadzać polewę na bokach torciku.
  • Torcik schłodzić w lodówce, min. 5-6 godzin, najlepiej przez noc*.

Ozdabianie tortu

  • Śmietankę wymieszać z kakao i cukrem pudrem, następnie ubić na puszysty krem. Przełożyć go do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić tort.
  • Wafelek pokroić na kawałki i ozdobić nim tort.

WSKAZÓWKI

* Torcik można też przełożyć kremem i zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia polać polewą i gdy ta zgęstnieje (ok.30 minut) ozdobić. Będzie gotowy.