1op.cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią(ok. 16 g)
40gorzechów laskowych(pieczonych, bez skórek)
Składniki na chrupkę
40gczekolady gorzkiej
40gczekolady mlecznej
30gpłatków kukurydzianych
40gorzechów laskowych(pieczonych, bez skórek)
30gorzechów laskowych lub pasty orzechowej(pieczonych, bez skórek)
1łyżkaoleju
Nasączenie
80mlwody(wrzątek)
1łyżeczkakakao(płaska)
1łyżeczkacukru pudru(płaska)
Składniki na polewę
100gczekolady gorzkiej
100mlśmietanki 30-36%
30gorzechów laskowych(pieczonych, bez skórek)
Składniki na krem do ozdoby
150mlśmietanki 36%(dobrze schłodzonej)
1łyżkacukru pudru(płaska)
2łyżeczkikakao(płaskie)
Dodatkowo do ozdoby
wafelek w polewie czekoladowej
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
Piekarnik nagrzać do 175 C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
Czekoladę posiekać, włożyć do metalowej miseczki, wlać olej i podgrzać całość w kąpieli wodnej. Zamieszać i gdy powstanie gładki sos czekoladowy, odłożyć do wystudzenia.
W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Odłożyć.
W dużej misce utrzeć jajka z cukrem (mikser; końcówki do ubijania) na puszystą, jasną pianę (zajmie to 5-7 minut). Zmniejszyć obroty na najmniejsze i powoli, ciągle miksując wlewać wystudzoną czekoladę z olejem. Skończyć miksować, gdy tylko składniki się połączą.
W 3 turach przesiać do masy mieszankę suchych składników i delikatnie wmieszać je szpatułką. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
Piec 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić w formie.
Przygotowanie chrupki
Na kawałku papieru do pieczenia narysować ołówkiem okrąg trochę mniejszy niż tortownica. Położyć go na płaskim talerzu lub tacy.
Orzechy (40 g) drobno posiekać i odłożyć. Płatki kukurydziane zmielić w malakserze na okruchy i odłożyć.
W młynu zmielić orzechy (30 g) na pastę aż puszczą olej, dodać olej i jeszcze chwilę miksować do połączenia.
Czekoladę połamać na kawałki, dodać pastę orzechową z olejem i rozpuścić wszystko w kąpieli wodnej. Wymieszać i gdy lekko ostygnie dodać posiekane orzechy i okruchy płatków, wymieszać.
Masę przenieść na przygotowany papier i uformować masę w płaski placek wielkości narysowanego okręgu, włożyć do lodówki do całkowitego wystudzenia (ok. 1-2 godziny).
Przygotowanie kakao do nasączenia
Kakao i cukier wsypać do szklanki, zalać wrzątkiem i wymieszać do rozpuszczenia składników. Odłożyć do przestudzenia.
Przygotowanie kremu
W garnuszku zagotować mleko i wsypać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia.
Mleko w proszku przesiać do miski i odłożyć.
Orzechy drobno posiekać i odłożyć.
W misce ubić masło (miser, końcówki do ubijania; ubijać kilka minut, zrobi się jaśniejsze i puszyste) i dodawać na zmianę łyżkę mleka w proszku i łyżkę mleka z cukrem. Ciągle miksując.
Gdy powstanie gęsty, puszysty krem, dodać posiekane orzechy i delikatnie wmieszać je szpatułką.
Przygotowanie tortu
Ciasto przekroić na dwa blaty. Pierwszy położyć na talerzu/paterze. Nasączyć go przygotowanym kakao.
Na nasączonym spodzie rozsmarować połowę kremu, wyrównać.
Chrupkę wyjąć z lodówki, delikatnie oderwać ją od papieru do pieczenia i położyć równo na warstwie kremu.
Na chrupce rozsmarować pozostały krem, następnie położyć na nim kolejny blat ciasta (najlepiej równiejszą częścią do góry). Nasączyć blat pozostałym kakao. Boki torciku wyrównać szpatułką.
Torcik schłodzić w lodówce ok. 1 godziny przed polaniem polewą.
Przygotowanie polewy
Czekoladę posiekać, włożyć do miseczki. Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, zalać nią posiekaną czekoladę, wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia.
Orzechy drobno posiekać, dodać do czekolady. Polać równomiernie cały torcik polewą, szpatułką wyrównywać wierzch i rozprowadzać polewę na bokach torciku.
Torcik schłodzić w lodówce, min. 5-6 godzin, najlepiej przez noc*.
Ozdabianie tortu
Śmietankę wymieszać z kakao i cukrem pudrem, następnie ubić na puszysty krem. Przełożyć go do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić tort.
Wafelek pokroić na kawałki i ozdobić nim tort.
WSKAZÓWKI
* Torcik można też przełożyć kremem i zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia polać polewą i gdy ta zgęstnieje (ok.30 minut) ozdobić. Będzie gotowy.