Cofnij
pomarańczowe brownie z bezą

POMARAŃCZOWE BROWNIE Z BEZĄ

Joanna | chocololo.pl
Choć brownie z bezą samo smakuje wybornie, warto skusić się na podanie go z dużą łyżką bitej śmietany. 
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na brownie

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g masła
  • 200 g czekolady
  • 150 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy

Składniki na bezę

  • 2 białka (w temp. pokojowej)
  • 110 g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (płaska)
  • 1 łyżeczka kakao (płaska)
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W garnuszku roztopić masło. Czekoladę posiekać i włożyć do miski, zalać ją ciepłym masłem. Wymieszać, czekolada powinna całkowicie się rozpuścić. Odstawić do ostudzenia.
  • W misce ubić jajka z cukrem na puszystą pianę, ciągle miksując (na niskich obrotach) wlewać ostudzoną czekoladę. Miksować do połączenia składników, pod koniec dorzucając skórkę pomarańczową.
  • Do masy dodać przesianą mąkę i wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do tortownicy, piec 25 minut.
  • Podczas gdy ciasto się piecze (można zacząć 10 minut po włożeniu ciasta do piekarnika), przygotować bezę (zajmie to ok. 15 minut).
  • Białka umieścić w czystej, suchej misce. Miksować (końcówki do ubijania) i gdy białka lekko się spienią dodać szczyptę soli. Białka ubić na sztywną pianę i dodać pierwszą łyżkę cukru. Gdy ta się rozpuści dodać kolejną i tak do czasu, gdy dodany zostanie cały cukier.
  • Gdy masa będzie gęsta i błyszcząca a cukier rozpuszczony, dodać przesianą mąkę ziemniaczaną z kakao i wmieszać delikatnie szpatułką.
  • Ciasto wyjąć z piekarnika i na gorące wyłożyć bezę. Wyrównać i włożyć znów do piekarnika.
  • Piec 25 minut, wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim ciasto na następne 10 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto i zostawić do całkowitego wystudzenia.