Cofnij
rurki z kremem czekoladowym (ferrero rocher)

RURKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM (FERRERO ROCHER)

Joanna | chocololo.pl
Rurki z kremem czekoladowym. Końce rurek delikatnie zanurzone w czekoladzie i obtoczone w podpieczonych orzechach laskowych.
Przepis na 18-20 rurek.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła (zimnego)
  • 100 g kwaśnej śmietany 18% (zimnej)
  • 1 op cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • szczypta soli
  • Do posmarowania: żółtko i łyżka mleka

Składniki na krem

  • 250 g mascarpone (dobrze schłodzone)
  • 100 g nutelli
  • 125 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 10 g kakao
  • 30 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 80 g czekolady
  • 60-70 g orzechów laskowych (podpieczonych, bez skórki)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Do malaksera wsypać mąkę, cukier, sól, pokrojone w kostkę masło i śmietanę. Miksować aż ciasto będzie na granicy mokrego piasku i formującego się, jednolitego ciasta. Przełożyć je do miski, bardzo szybko zagnieść i uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 60 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Foremki rurki wysmarować masłem.
  • Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką (na ok.1-1,5 mm grubości) i wycinać długie paski o szerokości 1,5 cm.
  • Ciasto nawijać na foremki pod lekkim ukosem, tak by nachodziło na siebie. Nawinięte rurki odkładać na przygotowaną blachę, posmarować (pędzelkiem) rozbełtanym żółtkiem z mlekiem.
  • Rurki piec 15-20 minut, aż będą rumiane. Po wyjęciu z piekarnika zostawić je na 15 minut przed wyjęciem metalowych rurek. Schłodzić upieczone rurki na kratce.

Przygotować rurki przed nadziewaniem

  • Orzechy posiekać i odłożyć na talerzyku.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Zanurzać końce rurek (te szersze) w czekoladzie (nadmiar czekolady strząsnąć) i obtoczyć w orzechach. Gdy czekolada stwardnieje (można włożyć rurki na 15 minut do lodówki) przygotować krem.

Przygotowanie kremu

  • Do miski włożyć serek mascarpone i nutellę, wymieszać dokładnie i delikatnie szpatułką (nie mikserem).
  • W misce wymieszać przesiane kakao z cukrem pudrem, wlać śmietankę i wymieszać do połączenia. Ubić całość mikserem (końcówki do ubijania) przez minutę do uzyskania gęstego, lekko puszystego kremu.
  • Ubity krem wmieszać delikatnie szpatułką do mascarpone z nutellą.
  • Napełnić kremem szprycę lub rękaw cukierniczy z tylką, następnie napełnić rurki kremem.