Do malaksera wsypać mąkę, cukier, sól, pokrojone w kostkę masło i śmietanę. Miksować aż ciasto będzie na granicy mokrego piasku i formującego się, jednolitego ciasta. Przełożyć je do miski, bardzo szybko zagnieść i uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 60 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Foremki rurki wysmarować masłem.
Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką (na ok.1-1,5 mm grubości) i wycinać długie paski o szerokości 1,5 cm.
Ciasto nawijać na foremki pod lekkim ukosem, tak by nachodziło na siebie. Nawinięte rurki odkładać na przygotowaną blachę, posmarować (pędzelkiem) rozbełtanym żółtkiem z mlekiem.
Rurki piec 15-20 minut, aż będą rumiane. Po wyjęciu z piekarnika zostawić je na 15 minut przed wyjęciem metalowych rurek. Schłodzić upieczone rurki na kratce.