Cofnij
ciasto mleczna kanapka

CIASTO MLECZNA KANAPKA

Joanna | chocololo.pl
Pyszne czekoladowe ciasto, przełożone mlecznym kremem i polane czekoladową polewą.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 80 ml oleju
  • 80 g cukru brązowego
  • 90 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 80 ml mleka
  • 110 g mleka w proszku
  • 60 g cukru (białego, drobnego)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 110 g masła (miękkiego)

Składniki do nasączenia

  • 80 ml wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka kakao

Składniki na polewę

  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 80 ml śmietanki 36%

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę posiekać, włożyć do metalowej miseczki, wlać olej i podgrzać całość w kąpieli wodnej. Zamieszać i gdy powstanie gładki sos czekoladowy, odłożyć do ostudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Odłożyć.
  • W dużej misce utrzeć jajka z cukrem (mikser; końcówki do ubijania) na puszystą, jasną pianę (zajmie to 5-7 minut). Zmniejszyć obroty na najmniejsze i powoli, ciągle miksując wlewać wystudzoną czekoladę z olejem. Skończyć miksować, gdy tylko składniki się połączą.
  • W 3 turach przesiać do masy mieszankę suchych składników i delikatnie wmieszać je szpatułką. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  • Piec 20-25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić w formie.
  • Przygotować kakao z miodem do nasączenia. W garnuszku zagotować wodę, wsypać kakao i dać miód, wymieszać do rozpuszczenia kakao. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić.
  • Ciasto przekroić na dwa blaty, do formy włożyć dolny biszkopt i nasączyć połową przygotowanej mieszanki. Następnie przygotować krem.

Przygotowanie kremu

  • W garnuszku zagotować mleko i wsypać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia.
  • Mleko w proszku przesiać do miski i odłożyć.
  • W misce ubić masło i dodawać na zmianę łyżkę mleka w proszku i łyżkę mleka z cukrem. Ciągle miksując.
  • Krem wyłożyć na nasączony spód, wyrównać i przykryć drugim blatem ciasta (najlepiej wierzchem ciasta do dołu, żeby lepiej je nasączyć) i nasączyć je pozostałym płynem.

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku lub kąpieli wodnej roztopić połamaną na kostki czekoladę razem ze śmietanką, wymieszać do powstania gładkiej polewy. Odstawić do lekkiego ostudzenia, ale ma pozostać płynna.
  • Polać czekoladą ciasto i wyrównać.
  • Ciasto schłodzić przez kilka godzin, najlepiej przez noc w lodówce.