Cofnij
sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem

SERNIK KOKOSOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I KREMEM

Joanna | chocololo.pl
Sernik z dodatkiem białej czekolady w delikatnie kokosowej odsłonie.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 120 g herbatników
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 40 g masła

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu trzykrotnie mielonego ( w temp. pokojowej)
  • 125 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 200 g białej czekolady
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 160 ml śmietanki kokosowej (w temp. pokojowej)

Składniki na krem kokosowy

  • 200 ml śmietanki kokosowej
  • 125 g mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka żelatyny (płaska, + duża łyżka wrzątku)
  • 40 g wiórków kokosowych (do posypania)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), zabezpieczyć dokładnie z zewnątrz folią aluminiową.
  • Do malaksera włożyć połamane herbatniki i wsypać wiórki kokosowe, zmielić aż powstaną okruszki (wiórki też będą zmielone).
  • Masło roztopić w garnuszku i wlać do herbatnikowych okruszków (można ciepłe) i zmiksować do konsystencji mokrego piasku.
  • Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Odłożyć na czas przygotowania masy serowej.

Przygotowanie masy serowej

  • Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
  • Wiórki kokosowe zmielić na pastę.
  • W misce dokładnie zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) ser biały, pastę kokosową, jajka, śmietankę kokosową i mascarpone. Powoli, ciągle miksując dolewać ostudzoną czekoladę.
  • Masę wylać na przygotowany spód.
  • Nastawić cały czajnik wody. Formę włożyć do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
  • Piec sernik ok. 75-85 minut, aż masa serowa się zetnie a środek będzie sprężysty.
  • Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i schłodzić w lodówce min. 8 godzin, a najlepiej przez noc.

Przygotowanie kremu kokosowego

  • W garnuszku podgrzać śmietankę kokosową, dodać połamaną czekoladę i wymieszać (ciągle na małym ogniu). Powstanie gładki sos, zdjąć z ognia, przestudzić i schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
  • Żelatynę wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i wymieszać. Odstawić na czas ubijania kremu.
  • Do miski dać mascarpone, wlać schłodzony sos czekoladowy i ubijać (mikser;końcówki do ubijania) aż całość zgęstnieje i będzie lekko puszysta (2-3 minuty).
  • Do żelatyny dodać łyżkę kremu, rozmieszać. Ubijając krem na średnik obrotach wlewać powoli rozmieszaną żelatynę.
  • Krem rozsmarować na schłodzonym serniku i schłodzić jeszcze przez godzinę.
  • W tym czasie uprażyć na złoto wiórki kokosowe (na małym ogniu na patelni pilnując i mieszając aby się nie przypaliły). Sernik posypać ostudzonymi wiórkami.