Cofnij
czekoladowe babeczki z czerwonym winem

CZEKOLADOWE BABECZKI Z CZERWONYM WINEM

Joanna | chocololo.pl
Mięciutkie, czekoladowe babeczki z dodatkiem czerwonego, wytrawnego wina.
Przepis na 12 babeczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 180 g mąki pszennej
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 60 ml oleju
  • 30 g kakao
  • 160 g cukru brązowego
  • 220 ml wina czerwonego, wytrawnego (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Składniki na polewę

  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 80 ml wina czerwonego, wytrawnego (w temp. pokojowej)

Dodatkowo

  • 30-40 g wiórków czekoladowych (do posypania)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wsypać cukier brązowy i wymieszać, odstawić.
  • W większej misce wymieszać jajka z olejem, dolać wino i wymieszać aż składniki się połączą (rózgą kuchenną/trzepaczką).
  • Do mokrych składników wsypać suche i dokładnie wymieszać. Napełnić papilotki ciastem do ⅔ wysokości.
  • Piec 20-25 minut, do suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i po ostudzeniu polać polewą i posypać wiórkami czekoladowymi.

Przygotowanie polewy

  • Czekoladę połamać na kostki, włożyć do metalowej miseczki. Wlać wino. Podgrzewać w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu aż wszystko ładnie się rozpuści i powstanie gładki sos.