Cofnij
ciasteczkowa krajanka z m&m's i czekoladą

CIASTECZKOWA KRAJANKA Z CZEKOLADĄ I M&M'S

Kolorowa,ciasteczkowa krajanka z m&m’s i czekoladą, idealna kiedy mamy ochotę na coś naprawdę słodkiego i szybkiego do przygotowania.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 190 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g masła
  • 100 g cukru brązowego
  • 40 g cukru białego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1 jajko + 1 żółtko (w temp. pokojowej)
  • ¼ łyżeczki soli
  • 200 g drażetek M&M's
  • 150 g czekolady gorzkiej lub czekoladowych groszków

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masło roztopić w garnuszku, przelać do większej miski i zostawić do ostudzenia.
  • W misce wymieszać przesianą mąkę z sodą i solą, odłożyć.
  • Do ostudzonego masła dodać cukier brązowy, biały i waniliowy. Wymieszać dokładnie rózgą kuchenną, następnie dodać jajko i żółtko. Ubijać chwilkę do dokładnego połączenia składników.
  • Wsypać mieszankę mąki i wymieszać szpatułką. Do ciasta dodać 150 g drażetek M&M's i 130 g czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady (resztę odłożyć). Wymieszać całość szpatułką.
  • Ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę, wyrównać. Na wierzchu poukładać pozostałe drażetki i czekoladę.
  • Piec 30-32 minuty, aż ciasto lekko urośnie i będzie złociste. Wyjąć z piekarnika i kroić po ostudzeniu.