Cofnij
czekoladowy torcik z kawą i kardamonem

CZEKOLADOWY TORCIK Z KAWĄ I KARDAMONEM

Joanna | chocololo.pl
To jest naprawdę mocno czekoladowy tort. Wytrawny. Umiarkowanie słodki.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 110 ml mleka
  • 1 łyżeczka kawy instant
  • 1 łyżeczka kardamonu mielonego (płaska)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 50 g masła
  • 50 g cukru brązowego drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g kakao

Składniki na mus czekoladowy

  • 400 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 15 g kakao
  • szczypta soli

Składniki na krem kawowy

  • 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 70 g mascarpone
  • łyżeczki kawy instant
  • 40 ml śmietanki 36%
  • 20 g cukru pudru

Polewa czekoladowa

  • 100 g czekolady gorzkiej (lub gorzkiej i mlecznej 50:50)
  • 100 ml śmietanki 36%

Do nasączenia

  • mała filiżanka mocnej kawy (ok. 100 ml)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i kardamonem. Odstawić.
  • Do garnuszka wlać mleko, dać masło i kawę. Podgrzewać aż masło się rozpuści (nie zagotować), wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  • W misce utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym (mikser; końcówki do ubijania) na puszystą, jasną pianę (zajmie to 5-7 minut). Zmniejszyć obroty na najmniejsze i powoli, ciągle miksując wlewać wystudzone mleko z masłem i kawą. Gdy tylko składniki się połączą skończyć miksować.
  • W 3 turach przesiać do masy mieszankę suchych składników i delikatnie wmieszać je szpatułką. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać.
  • Piec 30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.

Przygotowanie musu czekoladowego i złożenie torciku

  • Ciasto przekroić na dwa równe blaty. Dolny blat umieścić na talerzu/paterze i zapiąć go w obręcz tortownicy wyłożony papierem/folią spożywczą (lub zapiąć w specjalny rant do tortów). Blat nasączyć kawą.
  • Czekoladę połamać, włożyć do metalowej miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Śmietankę (100ml) wlać do garnuszka, podgrzać i dodać kakao. Wymieszać i podgrzać chwilę, aby była gorąca.
  • Gorącą śmietankę wlać do czekolady i energicznie wymieszać*. Zostawić do ostudzenia.
  • Śmietankę schłodzoną (400ml) ubić na sztywno ze szczyptą soli. Łyżkę ubitej śmietanki wmieszać do czekolady, następnie bardzo delikatnie, przy pomocy szpatułki wymieszać czekoladę z resztą ubitej śmietany.
  • Mus czekoladowy wylać na przygotowany, nasączony spód i wyrównać. Przykryć drugą częścią ciasta i nasączyć kawą (można przykryć wierzchem ciasta do musu, żeby lepiej nasączyć ciasto). Schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.

Przygotowanie polewy i kremu kawowego

  • W miseczce wymieszać 40 ml śmietanki i kawę instant, aż się całkiem rozpuści. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania polewy.
  • W garnuszku lub kąpieli wodnej roztopić połamaną na kostki czekoladę razem ze śmietanką, wymieszać do powstania gładkiej polewy. Odstawić do lekkiego ostudzenia, ale ma pozostać płynna.
  • Schłodzony torcik polać czekoladą i rozsmarować ją delikatnie szpatułką lub specjalną szpachlą. Schłodzić tort w lodówce ok. 15 minut przed nałożeniem kremu kawowego.
  • Krem kawowy. Do miski włożyć mascarpone i cukier puder, miksować kilka sekund aż się połączą, następnie wlać schłodzoną śmietankę i śmietankę z kawą. Miksować (mikser; końcówki do ubijania) ok. 2 minuty do powstania gęstego, puszystego kremu, który zacznie zostawiać wyraźne ślady po mieszadłach.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i udekorować tort. Można też posypać wiórkami czekolady. Schłodzić jeszcze 20-30 minut i torcik gotowy.

WSKAZÓWKI

*Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy kakao z ciepłą śmietanką, na tym etapie masa lubi się zwarzyć, ale to nic! Naprawdę.
Jeśli oddzieli się tłuszcz i masa zacznie zbijać się w grudki, szybko zagotujcie wodę i wlejcie ok. 30 ml wrzątku do masy (2 łyżki). Szybko i energicznie mieszajcie drewnianą łyżką lub szpatułką, ponownie dodajcie jeszcze odrobinę wrzątku (1 łyżkę) i znów wymieszajcie. Ewentualnie można dodać jeszcze jedną łyżkę wrzątku.
Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa czekoladowa. Może być nawet lekko tłustawa i plastyczna.
To nie ma być konsystencja roztopionej czekolady, bo mamy kakao, które zagęszcza masę.
Kiedy ostygnie do temperatury pokojowej trzeba ubić śmietankę ze szczyptą soli.
Łączenie czekolady z ubitą śmietaną – Do czekolady najlepiej wmieszać najpierw sporą łyżkę ubitej śmietany. Można to zrobić mało delikatnie, żeby czekolada stała się luźniejsza, nie obawiamy się, że śmietana opadnie.
Gdy się połączą i masa będzie już luźniejsza/rzadsza, wtedy dodać ją do reszty ubitej śmietany i  już bardzo delikatnie, przy pomocy szpatułki wymieszać ze sobą składniki. Uważać żeby piana nie opadła i nie było smug.