Ciasto przekroić na dwa równe blaty. Dolny blat umieścić na talerzu/paterze i zapiąć go w obręcz tortownicy wyłożony papierem/folią spożywczą (lub zapiąć w specjalny rant do tortów). Blat nasączyć kawą.
Czekoladę połamać, włożyć do metalowej miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Śmietankę (100ml) wlać do garnuszka, podgrzać i dodać kakao. Wymieszać i podgrzać chwilę, aby była gorąca.
Gorącą śmietankę wlać do czekolady i energicznie wymieszać*. Zostawić do ostudzenia.
Śmietankę schłodzoną (400ml) ubić na sztywno ze szczyptą soli. Łyżkę ubitej śmietanki wmieszać do czekolady, następnie bardzo delikatnie, przy pomocy szpatułki wymieszać czekoladę z resztą ubitej śmietany.
Mus czekoladowy wylać na przygotowany, nasączony spód i wyrównać. Przykryć drugą częścią ciasta i nasączyć kawą (można przykryć wierzchem ciasta do musu, żeby lepiej nasączyć ciasto). Schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.