Cofnij
ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką

CIASTO Z JABŁKAMI, CZKOLADĄ I KRUSZONKĄ

Joanna | chocololo.pl
Pachnące cynamonem ciasto z tartymi jabłkami, kawałkami czekolady i kruszonką.
Przepis na tortownicę 20-22 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 jabłka (ok. 420 g)
  • 280 g mąki pszennej
  • 3 duże jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 90 g masła
  • 60 ml octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g czekolady lub czekoladowych groszków

Składniki na kruszonkę

  • 80 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 40 g masła (zimnego)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W misce przygotować kruszonkę: Wsypać mąkę i cukier puder, dodać pokrojone w kostkę, zimne masło i szybko zagnieść rękami aż powstanie drobna kruszonka. Włożyć ją do lodówki.
  • Masło roztopić w garnuszku, zdjąć z ognia i wlać ocet jabłkowy. Wymieszać i odstawić do ostudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon, odłożyć.
  • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, odłożyć. Orzechy i czekoladę posiekać i również odłożyć.
  • Do dużej miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy. Ubić całość na puszystą, jasną masę (zajmie to 5-7 minut). Zmniejszyć moc miksera na najmniejsze obroty i powoli wlewać ostudzone masło z octem. Skończyć miksować.
  • W kilu turach przesiać do masy mieszankę mąki, mieszać całość delikatnie szpatułką. Dodać jabłka i wmieszać delikatnie.
  • Dodać posiekane orzechy i czekoladę, wmieszać je do ciasta. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Posypać przygotowaną kruszonką i wstawić do piekarnika. Piec 50-60 minut, do suchego patyczka.
  • Ciasto można kroić jeszcze lekko ciepłe.