Cofnij
pomarańczowe ciastka brownie

POMARAŃCZOWE CIASTKA BROWNIE

Joanna | chocololo.pl
Najbardziej czekoladowe ciastka jakie mogą być, czyli ciastka brownie. Pachnące pomarańczami.
Przepis na ok. 12 ciastek.

SKŁADNIKI
  

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 60 g masła
  • 80 g cukru brązowego
  • 50 g cukru białego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 10 g kakao
  • 110 g mąki pszennej
  • 30 ml whisky
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • 70 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • W garnuszku z grubym dnem (lub w kąpieli wodnej) roztopić razem masło i połamaną czekoladę. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  • W misce wymieszać dokładnie mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
  • Do dużej miski wbić jajka i wsypać cukier, cukier brązowy i waniliowy. Ubić (mikser;końcówki do ubijania) na puszystą, jasną i błyszczącą masę (zajmie to kilka minut).
  • Miksując na najmniejszych obrotach dodawać stopniowo wystudzoną czekoladę. Gdy składniki połączą się skończyć miksować.
  • Do masy wmieszać delikatnie szpatułką skórkę pomarańczową.
  • Partiami (najlepiej w 3 turach) przesiać do masy mąkę z kakao i proszkiem, wmieszać dokładnie i delikatnie szpatułką, wlewając w międzyczasie małą porcję whisky.
  • Wsypać czekoladowe groszki i wmieszać je do masy. Wstawić ciasto na 10 minut do lodówki.
  • W tym czasie nagrzać piekarnik do 170 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wykładać ciasto w odstępach (ciastka rozleją się i urosną). Piec 10-11 minut, wyjąć z piekarnika i poczekać kilka minut, gdy lekko stwardnieją przełożyć je na kratkę do studzenia.