Go Back
karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady

KARMELOWE SZARLOTKI Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Joanna | chocololo.pl
Kruche ciasto, jabłka z cynamonem, sos krówkowy i krem z białej czekolady.
Przepis na 12-14 szarlotek.
5 from 7 votes

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła (zimnego)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok.16 g)
  • 2 żółtka (zimne, z lodówki)
  • 2 łyżki wódki (zimnej; można zamienić na wodę)

Składniki na nadzienie

  • 3 jabłka (średnie, ok. 600 g)
  • łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g krówek
  • 100 ml śmietanki 36%

Składniki na krem

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 130 g czekolady białej
  • 125 g mascarpone

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie szarlotek

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce (jeżeli wyrabiamy ręcznie, siekamy ciasto nożem, lub szybko zagniatamy rękami). Zmiksować krótko i dolać wódkę.
  • Miksować aż ciasto będzie na granicy mokrego piasku i formującego się, jednolitego ciasta. Przełożyć je do miski, bardzo szybko zagnieść i uformować kulę.
  • Formę na muffinki wysmarować masłem. Stolnice podsypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, wyciąć miseczką (o większej średnicy niż formy na muffinki) koła, którymi wyłożyć równomiernie gniazda w formie. Wylepić dokładnie i formę włożyć do lodówki na 30 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę i włożyć do miski. Wsypać cynamon i przesiać mąkę. Wymieszać dokładnie.
  • Formę ze schłodzonym ciastem wyjąć z lodówki i wypełnić (z górką) jabłkami. Włożyć do piekarnika i piec 35 minut. Ciasto i jabłka skurczą się i zarumienią. Wyjąć z piekarnika i przygotować sos.
  • Do garnuszka z grubym dnem włożyć połamane krówki i wlać śmietankę. Podgrzewać całość na małym ogniu, pilnując i mieszając żeby się nie przypaliły. Krówki się rozpuszczą i powstanie sos.
  • Wylać równomiernie gorący sos na jabłka (szalotki mogą być ciepłe; na każdą szarlotkę powinna wyjść łyżka sosu). Zostawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
  • W dużej misce umieścić schłodzone mascarpone i śmietankę z czekoladą. Miksować (końcówki do ubijania), aż powstanie puszysty, gęsty krem (ok. 2 minut).
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i udekorować babeczki. Można też udekorować plasterkiem jabłka i posypać cynamonem.