Cofnij
domowe czekoladki snickers

DOMOWE CZEKOLADKI SNICKERS

Joanna | chocololo.pl
Super przepis na domową wersję batonika Snickers w formie mniejszych czekoladek.
Przepis na ok. 30 czekoladek.

SKŁADNIKI
  

  • 1 słoiczek Marshmallow Fluff (słoiczek ma 213 gram)
  • 60 g masła orzechowego
  • 120 g cukru pudru
  • 300 g krówek
  • 90 ml śmietanki 36%
  • 130 g orzechów ziemnych (pieczone, niesolone)
  • 150 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Formę 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do miski dać krem Marshmallow, masło orzechowe i przesiać cukier puder. Dokładnie wymieszać (mikser, końcówki haki; lub drewniana łyżka).
  • Masę wyłożyć do formy i rozsmarować równomiernie łyżką (mokrą), odstawić.
  • Do garnuszka z grubym dnem włożyć połamane krówki i wlać śmietankę. Podgrzewać na małym ogniu, pilnując i często mieszając aby krówki dobrze się rozpuściły i nie przypaliły.
  • Gdy krówki dokładnie się rozpuszczą gotować całość jeszcze 2-3 minuty, ciągle mieszając i nie dopuszczając do przypalenia.
  • Do krówkowej masy wsypać orzeszki, wymieszać i wylać na przygotowany spód, wyrównać. Gdy całość wystygnie włożyć całość na noc do lodówki.
  • Zimną masę wyjąć z formy razem z papierem do pieczenia. Pokroić równo na kostki i przełożyć na tackę lub talerz (razem z papierem). Włożyć do zamrażarki na 30 min.
  • Po tym czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, przygotować tackę wyłożoną papierem do pieczenia i po kolei odrywać zmrożone czekoladki (po 1-2) i zanurzać w czekoladzie. Odkładać na przygotowaną tackę.
  • Czekoladki można dla ozdoby posypać orzechami. Oblane czekoladą kosteczki, włożyć do lodówki. Gdy czekolada stwardnieje będą gotowe.