Cofnij
czekośliwka

Czekośliwka

Joanna | chocololo.pl
Śliwkowe powidła z dodatkiem czekolady.
Przepis na 3-4 słoiczki.

SKŁADNIKI
  

  • kg śliwek węgierek
  • 100 g cukru (lub mniej; można również dodać brązowy)
  • 150 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Śliwki umyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki. Włożyć owoce do garnka z grubym dnem i wsypać cukier.
  • Dusić śliwki przez godzinę na małym ogniu, mieszają całość od czasu do czasu i pilnując, żeby się nie przypaliła.
  • Kiedy śliwki będą gotowe i będą mieć dobrą konsystencję* trzeba je zblendować. Można całkowicie na gładko, można zostawić malutkie kawałki owoców.
  • Czekoladę posiekać, wrzucić do śliwek i dokładnie wymieszać. Gotować śliwki jeszcze 5 minut i przełożyć do świeżo wyparzonych słoików.

WSKAZÓWKI

*Śliwki należy dusić około godziny lub nieco dłużej, w dużym garnku z grubym dnem, ale równie dobrze sprawdzi się wysoka i szeroka patelnia (też z grubym dnem). Im dłużej gotujemy śliwki, tym będą one mieć gęstszą konsystencję. Trzeba o tym pamiętać bo pod koniec dodajemy czekoladę i gdy powidła ostygną to dodatkowo się zagęszczą.
Idealna konsystencja jest, gdy śliwki są miękkie i same się rozpadają, sok który puściły jest zredukowany i tworzy się lepki syrop. Wtedy blendujemy śliwki, albo i nie jeśli lubicie całe owoce.