Go Back
ciasteczka czekoladowe nadziewane masłem orzechowym

CIASTECZKA CZEKOLADOWE NADZIEWANE MASŁEM ORZECHOWYM

Joanna | chocololo.pl
Pyszne czekoladowe ciasteczka nadziane masłem orzechowym.
Przepis na 15 ciasteczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 120 g masła (w temp. pokojowej, miękkie)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 90 g cukru brązowego (lub Muscovado)
  • 30 g cukru białego
  • 160 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie

  • 220 g masła orzechowego (15 czubatych łyżeczek)
  • 40 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie nadzienia

  • W misce zmiksować razem masło orzechowe, cukry i sól.
  • Przygotować tackę, wyłożyć ją papierem. Z masy formować w dłoniach kuleczki wielkości trochę mniejszej niż orzech włoski, odkładać na tackę. Włożyć całość to zamrażarki na min. 30 minut.

Przygotowanie ciasteczek

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
  • W drugiej misce utrzeć masło z cukrami, dodać jajko i miksować do połączenia. Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Zmiksować do powstania jednolitej masy. Nie miksować dłużej.
  • Masę podzielić na 15 porcji, z każdej porcji formować po 2 równe kulki. Spłaszczyć je i na jedną część nakładać porcję zmrożonego nadzienia. Przykryć nadzienie drugą częścią ciasta, zlepić delikatnie brzegi i uformować. Odłożyć na blaszkę. I tak ze wszystkimi porcjami ciasta.
  • Przygotowane ciastka włożyć do lodówki na min. 30 minut.
  • Ciastka ułożyć w odstępach na blaszce. Piec ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika poczekać kilka minut i przenieść ciastka na kratkę do studzenia.