Cofnij
ciasto czekoladowe z musem śliwkowym

CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM ŚLIWKOWYM

Joanna | chocololo.pl
Wspaniały deser, który łączy w sobie czekoladowe ciasto i dwa puszyste, delikatne musy.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
3 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto czekoladowe

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 70 g masła
  • 70 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 60 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na mus śliwkowy

  • 650-700 g śliwek węgierek
  • 350 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 15 g żelatyny
  • 100 g cukru

Składniki na mus czekoladowy

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 40 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka kakao (płaska)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W garnuszku roztopić masło i wrzucić połamaną czekoladę. Po chwili wymieszać na gładki sos i zostawić do wystudzenia.
  • Do miski wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie.
  • W misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną i gęstą masę. Powoli, miksując na najmniejszych obrotach, wlewać wystudzoną czekoladę. Gdy tylko wszystko się połączy skończyć miksować.
  • Do masy w trzech turach przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Delikatnie wmieszać składniki szpatułką.
  • Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyrównać i piec 20-25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić w formie.
  • Gdy ciasto całkowicie się wystudzi można zostawić je w formie (musy są gęste, nie powinny wypłynąć z formy) lub przełożyć je na talerz lub paterę i założyć specjalny rant. Wyłożyć go folią rantową.

Przygotowanie musu śliwkowego

  • Śliwki umyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki. Owoce dać do garnka z grubym dnem (lub na patelnię), wsypać cukier i dusić owoce aż zmiękną i puszczą sok. Kiedy sok zredukuje się (ok. 20 minut), zblendować całość na gładką masę.
  • Żelatynę wsypać do miseczki, zalać 4 łyżkami zimnej wody. Zostawić na 10 minut, następnie dodać do niej dużą łyżkę (lub dwie) przygotowanych, gorących śliwek i rozmieszać. Przygotowaną żelatynę wlać do reszty śliwek (gorących, ale nie gotujących się) i wymieszać dokładnie.
  • Gdy śliwki ostygną (nie dopuścić do stężenia), ubić kremówkę na sztywno i delikatnie, przy pomocy szpatułki wymieszać ją ze śliwkami.
  • Mus przenieść na ciasto i wyrównać, włożyć do lodówki. Gdy zacznie tężeć przygotować mus czekoladowy.

Przygotowanie musu czekoladowego

  • Czekoladę połamać, włożyć do metalowej miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Śmietankę (40 ml) wlać do garnuszka, podgrzać i dodać kakao. Wymieszać i podgrzać chwilę, aby była gorąca.
  • Gorącą śmietankę wlać do czekolady i energicznie wymieszać. Zostawić do ostudzenia.
  • Śmietankę (150ml) ubić na sztywno. Łyżkę ubitej śmietanki wmieszać do czekolady, następnie delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać resztę.
  • Mus czekoladowy wyłożyć na mus śliwkowy, wyrównać. Ciasto zostawić na noc w lodówce.
  • Wierzch ciasta posypać kakao lub wiórkami czekolady.