Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
W garnuszku roztopić masło i wrzucić połamaną czekoladę. Po chwili wymieszać na gładki sos i zostawić do wystudzenia.
Do miski wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie.
W misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną i gęstą masę. Powoli, miksując na najmniejszych obrotach, wlewać wystudzoną czekoladę. Gdy tylko wszystko się połączy skończyć miksować.
Do masy w trzech turach przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Delikatnie wmieszać składniki szpatułką.
Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyrównać i piec 20-25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić w formie.
Gdy ciasto całkowicie się wystudzi można zostawić je w formie (musy są gęste, nie powinny wypłynąć z formy) lub przełożyć je na talerz lub paterę i założyć specjalny rant. Wyłożyć go folią rantową.