Cofnij
Pomarańczowe ciasteczka Cantucci z czekoladą

POMARAŃCZOWE CIASTECZKA CANTUCCI Z CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Włoskie chrupiące ciasteczka w wersji pomarańczowej z czekoladą i migdałami.
Przepis na ok. 24 ciasteczka.

SKŁADNIKI
  

  • 280 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 gram)
  • 60 g masła (miękkiego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g migdałów
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • żółtko (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Dużą, płaską blachę (może być ta z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, odłożyć.
  • Czekoladę posiekać i odłożyć.
  • W dużej misce roztrzepać lekko jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać skórkę z pomarańczy i wymieszać dokładnie.
  • Następnie wsypać mąkę z proszkiem, dodać pokrojone w kostkę, miękkie masło i zagnieść szybko ciasto.
  • Do ciasta wsypać migdały i czekoladę, wmieszać je delikatnie do ciasta. Ciasto będzie dość lepkie i klejące.
  • Podzielić ciasto na dwie części. Z każdej delikatnie uformować długi wałeczek (ok. 20 cm długość i 4 cm szerokości) i ułożyć na blaszce w sporym odstępie bo urosną. Można też posmarować je roztrzepanym żółtkiem.
  • Piec 25 minut. Wałeczki urosną i zarumienią się. Wyciągnąć je z piekarnika i po 10-15 minutach, gdy będą jeszcze ciepłe pokroić lekko na ukos, w 1,2-2 cm kromeczki.
  • Kromeczki znów ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec z każdej strony po ok. 10 minut (w temp. 180 stopni). Pilnować, żeby się zrumieniły, ale nie przypiekły. Wyjąć z piekarnika i zostawić na blaszce do wystudzenia.