Cofnij
bajaderki czekoladowe

BAJADERKI CZEKOLADOWE

Popularne kuleczki z resztek ciast, wymieszane z bakaliami, kakao, alkoholem i innymi dodatkami w wersji bardzo czekoladowej.
Przepis na ok. 15 średniej wielkości bajaderek.

SKŁADNIKI
  

  • 750 g ciasta*
  • 100 ml mleka
  • 70 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g cukru pudru
  • 60 ml Amaretto
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich
  • kakao lub wiórki kokosowe do obtoczenia

PRZYGOTOWANIE
 

  • Rodzynki posiekać i włożyć do miseczki. Zalać Amaretto i odstawić, mieszając od czasu do czasu.
  • Orzechy posiekać i odłożyć.
  • Do garnuszka dać masło i wlać mleko, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się masła. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, po chwili wymieszać na gładką masę. Odstawić do wystudzenia.
  • Ciasto zmielić w malakserze, zetrzeć na tarce lub pokruszyć. Wsypać cukier, orzechy, rodzynki z alkoholem i wymieszać. Wlać masę czekoladową i wymieszać do powstania dobrze formującej się masy.
  • Z masy ulepić kulki wielkości jajka (lub mniejsze) i obtoczyć w kakao lub wiórkach kokosowych.

WSKAZÓWKI

*Do bajaderek czekoladowych polecam oczywiście ciasta czekoladowe, kakaowe (ale nie jest to konieczność). Biszkopty, biszkopty kakaowe, ciasta bez kremu, bez owoców (chyba, że są niewyczuwalne i są składnikiem samego ciasta jak np. ciasto z cukinią, bananowe czy dyniowe). Ciasta ucierane, babki, ciasteczka maślane itp.