Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę wysmarować tłuszczem (masłem lub olejem kokosowym) i wyłożyć papierem do pieczenia.
W garnuszku podgrzać olej kokosowy, kiedy będzie płynny zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
Czekoladę do ciasta i do posypania posiekać, odłożyć.
W misce wymieszać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę, odłożyć.
Do miski dać puree dyniowe, jajka i cukry. Wymieszać dokładnie. Dodać sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową i wystudzony olej, ponownie wymieszać.
Do miski z mokrymi składnikami przesiać mieszankę mąki. Wymieszać składniki aż się dokładnie połączą, ale nie mieszać za długo. Wsypać czekoladę i delikatnie wmieszać ją do ciasta.
Ciasto przelać do formy, wyrównać i posypać wierzch czekoladą. Piec ok. 50-60 minut, do suchego patyczka. Pierwszy raz patyczek można wbić po 45 minutach, jeżeli będzie na nim surowe ciasto, to piec ciasto kolejne 5 minut i sprawdzić ponownie.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.