Cofnij
ciasto dyniowe z czekoladą

CIASTO DYNIOWE Z CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Ciasto dniowe jest mięciutkie, delikatne i rozpływa się w ustach.
Przepis na formę keksówkę 24×11cm.

SKŁADNIKI
  

  • 400 g puree z dyni
  • 240 g mąki pszennej
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g oleju kokosowego
  • 100 g cukru brązowego
  • 80 g cukru białego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • 60 ml soku pomarańczowego
  • skórka otarta z całej pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczki cynamonu
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • + 30 gram czekolady gorzkiej do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę wysmarować tłuszczem (masłem lub olejem kokosowym) i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać olej kokosowy, kiedy będzie płynny zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
  • Czekoladę do ciasta i do posypania posiekać, odłożyć.
  • W misce wymieszać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę, odłożyć.
  • Do miski dać puree dyniowe, jajka i cukry. Wymieszać dokładnie. Dodać sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową i wystudzony olej, ponownie wymieszać.
  • Do miski z mokrymi składnikami przesiać mieszankę mąki. Wymieszać składniki aż się dokładnie połączą, ale nie mieszać za długo. Wsypać czekoladę i delikatnie wmieszać ją do ciasta.
  • Ciasto przelać do formy, wyrównać i posypać wierzch czekoladą. Piec ok. 50-60 minut, do suchego patyczka. Pierwszy raz patyczek można wbić po 45 minutach, jeżeli będzie na nim surowe ciasto, to piec ciasto kolejne 5 minut i sprawdzić ponownie.
  • Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.