Go Back
blok czekoladowy

BLOK CZEKOLADOWY

Joanna | chocololo.pl
Klasyczny deser sprzed lat, czyli blok czekoladowy.
Przepis na formę keksówkę 22x11 cm.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

  • 200 g masła
  • 150 g cukru*
  • 100 ml wody
  • 25 g kakao
  • 340 g mleka w proszku
  • 150 g herbatników
  • 100 g orzechów laskowych**

PRZYGOTOWANIE
 

  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki połamać, orzechy posiekać i wszystko odłożyć.
  • Do garnuszka włożyć pokrojone w kostkę masło i wlać wodę. Podgrzewać aż masło się rozpuści (nie dopuszczać do zagotowania się masy).
  • Dodać cukier i kakao, wymieszać dokładnie i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając dopóki cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, przelać do dużej miski i zostawić do wystudzenia.
  • Do wystudzonej masy wsypywać stopniowo mleko w proszku, miksować na małych obrotach (można też szybko ręcznie np. drewnianą łyżką lub szpatułką). Gdy wszystko się połączy i powstanie gęsta masa dodać połamane herbatniki i posiekane orzechy. Dobrze wymieszać.
  • Przełożyć masę do formy, wierzch wyrównać (uklepać) i włożyć do lodówki. Najlepiej na noc.

WSKAZÓWKI

*Cukier – Użyłam brązowego cukru, ponieważ ma bardziej karmelowy smak. Wcześniej, aby szybciej rozpuścił się w roztopionym maśle z wodą, zmieliłam go na cukier puder. Nie trzeba tego robić (choć polecam), można użyć białego cukru.
**Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.