Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki połamać, orzechy posiekać i wszystko odłożyć.
Do garnuszka włożyć pokrojone w kostkę masło i wlać wodę. Podgrzewać aż masło się rozpuści (nie dopuszczać do zagotowania się masy).
Dodać cukier i kakao, wymieszać dokładnie i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając dopóki cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, przelać do dużej miski i zostawić do wystudzenia.
Do wystudzonej masy wsypywać stopniowo mleko w proszku, miksować na małych obrotach (można też szybko ręcznie np. drewnianą łyżką lub szpatułką). Gdy wszystko się połączy i powstanie gęsta masa dodać połamane herbatniki i posiekane orzechy. Dobrze wymieszać.
Przełożyć masę do formy, wierzch wyrównać (uklepać) i włożyć do lodówki. Najlepiej na noc.