Cofnij
torcik orzechowo-czekoladowy

TORCIK ORZECHOWO-CZEKOLADOWY

Joanna | chocololo.pl
Ciasto orzechowe z pysznym kremem czekoladowo-orzechowym.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 4 jajka (w temp. pokojowej)
  • 160 g orzechów laskowych* (upieczonych, bez skórki i zmielonych)
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 100 ml mleka
  • 80 g cukru białego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 510 g masy kajmakowej (1 puszka)
  • 130 g czekolady gorzkiej
  • 100 g orzechów laskowych* (upieczonych i bez skórki)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka kakao

Do dekoracji

  • garść pieczonych orzechów
  • wiórki czekolady

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W małym garnuszku podgrzać mleko z masłem aż masło całkowicie się rozpuści. Wymieszać o odstawić do wystudzenia.
  • Do miski przesiać mąkę, dodać zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Wymieszać i odłożyć.
  • W misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Powoli, miksując na najniższych obrotach, wlewać wystudzone mleko z masłem.
  • W kilku turach, delikatnie i szpatułką wmieszać mieszankę mąki i orzechów. Gdy składniki się połączą przelać masę do przygotowanej tortownicy.
  • Piec 30-35 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciasto do wystygnięcia, powinno trochę opaść.

Przygotowanie kremu

  • Czekoladę połamać na kosteczki, rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
  • Orzechy umieścić w malakserze, zmiksować na gładką pastę. Dodać olej, ponownie zmiksować. Następnie wsypać kakao i znów zmiksować. Masa powinna być płynna.
  • Do miski dać masę kajmakową i chwilę miksować (mikser, końcówki do ubijania). Powoli, ciągle miksując wlewać czekoladę. Gdy składniki połączą się, wlewać powoli płynną masę orzechową, ciągle miksując aż do powstania gładkiego kremu.

Przygotowanie torciku

  • Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Dolny blat położyć na talerzu lub paterze. Wyłożyć na niego połowę kremu, przykryć drugim blatem i wyłożyć na niego kolejną porcję kremu.
  • Całość posypać orzechami i wiórkami czekolady.

WSKAZÓWKI

*Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
 
Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.