Go Back
sernik czekoladowy z malinami

SERNIK CZEKOLADOWY Z MALINAMI (BEZ PIECZENIA)

Joanna | chocololo.pl
Sernik czekoladowy z malinami jest połączeniem idealnym.
Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 150 g herbatników
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 60 g masła
  • 1 łyżka kakao

Składniki na masę serową

  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 150 ml śmietanki 36% (zimnej, prosto z lodówki)
  • 1 łyżka kakao
  • 30 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 gram)
  • szczypta soli
  • 250 g malin

Na wierzch

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 90 ml śmietanki 36%
  • duża garść malin
  • bita śmietana lub krem z mascarpone (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki) lub folią rantową.
  • Masło roztopić w rondelku i odstawić do lekkiego ostudzenia.
  • Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach i odłożyć.
  • Połamane herbatnik umieścić w malakserze, wsypać kakao i zmiksować aż powstaną okruszki. Wsypać je do miski.
  • Do herbatników dodać masło, wymieszać dokładnie, aż nabiorą konsystencji mokrego piasku. Następnie wsypać czekoladę i wmieszać ją do masy.
  • Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Przygotowanie masy serowej

  • Maliny umyć, dokładnie osuszyć i odłożyć.
  • Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia.
  • Do miski włożyć ser, wsypać przesiane kakao, cukier puder i cukier waniliowy, zmiksować wszystko (można blenderem) na gładką masę.
  • Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
  • Śmietankę ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją do masy serowej używając szpatułki.
  • Do masy delikatnie wmieszać maliny. Przełożyć ją na przygotowany spód, wyrównać i włożyć do lodówki. Sernik powinien się chłodzić min. 6 godzin, a najlepiej całą noc.

Przygotowanie dekoracji

  • Do miseczki dać połamaną czekoladę. Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia w garnuszku. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i po chwili wymieszać, powstanie gładki sos.
  • Gdy czekolada odrobinę wystygnie, ale będzie nadal płynna wylać ją na wierzch sernika. Można też przelać ją do rękawa cukierniczego i zrobić drip (czyli spływające kropelki czekolady, jak na zdjęciu).
  • Włożyć sernik na ok. 15-20 min. do lodówki. Gdy polewa zastygnie ozdobić sernik kremem i malinami lub samymi owocami.