Cofnij
ciasto na maślance z czekoladą, borówkami i kruszonką

CIASTO NA MAŚLANCE Z CZEKOLADĄ, BORÓWKAMI I KRUSZONKĄ

Joanna | chocololo.pl
Delikatne ciasto z dodatkiem maślanki jest puszyste i idealnie wilgotne.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm.(wymiary spodu 25×21).

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 200 ml maślanki (w temp. pokojowej)
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
  • 290 g mąki pszennej
  • 120 g cukru białego drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 gram)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 250 g borówek

składniki na kruszonkę

  • 120 g mąki pszennej
  • 60 g masła (zimne, prosto z lodówki)
  • 60 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Przygotować kruszonkę. Składniki na kruszonkę (mąkę, cukier i zimne masło pokrojone w kosteczki) wsypać do miseczki. Zagnieść dłońmi ciasto, gdy będzie mieć formę kruszonki włożyć je do lodówki.
  • Borówki umyć, osuszyć i odłożyć.
  • Czekoladę posiekać drobno i odłożyć.
  • Mąkę wymieszać w misce z proszkiem i sodą, odłożyć.
  • Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę(mikser, końcówki do ubijania). Zajmie to kilka minut.
  • Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodawać jajka jedno po drugim. Kolejne jajko wbijać dopiero, gdy poprzednie będzie wmieszane do masy.
  • Do masy przesiać trochę mieszanki mąki, wymieszać szpatułką i wlać trochę maślanki i znów wymieszać. Dodawać na przemian składniki aż powstanie gładkie ciasto.
  • Do ciasta wsypać czekoladę, wymieszać szpatułką. Ciasto wyłożyć do blachy i wyrównać. Postukać dnem formy o stół, żeby ciasto ładnie się wyrównało.
  • Wysypać równomiernie borówki na wierzchu i posypać kruszonką. Piec 40-50 minut do suchego patyczka i zrumienienia kruszonki. Patyczek wbić pierwszy raz po 40 minutach i sprawdzić czy nie ma na nim surowego ciasta (może być troszkę roztopionej czekolady).
  • Ciasto wyciągnąć z piekarnika, ostudzić w formie. Można kroić jeszcze trochę ciepłe (i posypać cukrem pudrem).