Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Do miseczki włożyć połamaną w kostki czekoladę. Olej kokosowy dać do garnuszka, podgrzać aż się rozpuści (nie podgrzewać zbyt długo, ma być ciepły). Wlać olej do czekolady i wymieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
W misce wymieszać mąkę, zmielone wiórki, kakao, proszek i sodę. Odłożyć.
W dużej misce rozgnieść widelcem banany na puree, dodać sok z cytryny, cukier i jajka i wymieszać. Ciągle mieszając wlewać ostudzony sos czekoladowy.
Do masy dodać mieszankę suchych składników i wymieszać dokładnie szpatułką (nie długo, tylko do połączenia składników).
Ciastem napełnić papilotki prawie do samego brzegu. Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i po chwili przełożyć papilotki na kratkę do studzenia.