Cofnij
czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe

CZEKOLADOWE MUFFINKI BANANOWO-KOKOSOWE

Joanna | chocololo.pl
Delikatne i bardzo smaczne, mocno czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe.
Przepis na ok. 12-15 muffinek.

SKŁADNIKI
  

  • 3 banany dojrzałe (350-400 gram po obraniu)
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g wiórków kokosowych mielonych
  • 40 g kakao
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g cukru brązowego
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g oleju kokosowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sosy oczyszczonej

Dodatkowo

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • garść wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie muffinek

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • Do miseczki włożyć połamaną w kostki czekoladę. Olej kokosowy dać do garnuszka, podgrzać aż się rozpuści (nie podgrzewać zbyt długo, ma być ciepły). Wlać olej do czekolady i wymieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę, zmielone wiórki, kakao, proszek i sodę. Odłożyć.
  • W dużej misce rozgnieść widelcem banany na puree, dodać sok z cytryny, cukier i jajka i wymieszać. Ciągle mieszając wlewać ostudzony sos czekoladowy.
  • Do masy dodać mieszankę suchych składników i wymieszać dokładnie szpatułką (nie długo, tylko do połączenia składników).
  • Ciastem napełnić papilotki prawie do samego brzegu. Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i po chwili przełożyć papilotki na kratkę do studzenia.

Muffinki polać czekoladą

  • Połamaną w kostki czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać nią wystudzone muffinki. Posypać wiórkami kokosowymi.