Go Back
cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką

CYNAMONOWE CIASTO Z CZEKOLADĄ I KRUSZONKĄ

Joanna | chocololo.pl
Jest to mięciutkie i aromatyczne ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany, przełożone cukrowo-cynamonową posypką. Z czekoladą i kruszonką.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 250 ml kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 290 g mąki pszennej
  • 150 g masła (w temp. pokojowej; miękkie)
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli

Składniki na cynamonową posypkę

  • 80 g cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kakao

Składniki na kruszonkę

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 40 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie posypki i czekolady

  • Do miseczki przesiać kakao, wsypać cukier i cynamon. Wymieszać dokładnie i odłożyć.
  • Czekoladę pokroić na drobne kawałki i odłożyć.

Przygotowanie kruszonki

  • W misce wymieszać mąkę, cukry i cynamon. Dodać pokrojone w kostkę, zimne masło. Rękami zagnieść sypką kruszonkę, rozcierając ciasto palcami. Przygotowaną kruszonkę odłożyć.

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, blaszkę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać przesianą mąkę, proszek i sodę. Odłożyć.
  • Do większej miski dać masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy (zajmie to kilka minut; mikser, kocówki do ubijania).
  • Ciągle miksując (na małych obrotach) dodawać kolejno po jednym jajku. Miksować do połączenia składników.
  • Przy pomocy szpatułki wmieszać do maślanej masy kwaśną śmietanę. Następnie delikatnie, w dwóch turach wmieszać mieszankę mąki.
  • Połowę ciasta równomiernie wyłożyć na spód przygotowanej formy. Rozsmarować ciasto.
  • Wysypać na ciasto przygotowaną cynamonową posypkę i równomiernie wyłożyć pozostałą część masła. Wyrównać dokładnie szpatułką. Posypać czekoladą, następnie kruszonką.
  • Ciasto piec 50-55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić w formie, można kroić jeszcze lekko ciepłe.