Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, blaszkę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać przesianą mąkę, proszek i sodę. Odłożyć.
Do większej miski dać masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy (zajmie to kilka minut; mikser, kocówki do ubijania).
Ciągle miksując (na małych obrotach) dodawać kolejno po jednym jajku. Miksować do połączenia składników.
Przy pomocy szpatułki wmieszać do maślanej masy kwaśną śmietanę. Następnie delikatnie, w dwóch turach wmieszać mieszankę mąki.
Połowę ciasta równomiernie wyłożyć na spód przygotowanej formy. Rozsmarować ciasto.
Wysypać na ciasto przygotowaną cynamonową posypkę i równomiernie wyłożyć pozostałą część masła. Wyrównać dokładnie szpatułką. Posypać czekoladą, następnie kruszonką.
Ciasto piec 50-55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić w formie, można kroić jeszcze lekko ciepłe.