Cofnij
obłędnie czekoladowe ciasto migdałowe

OBŁĘDNIE CZEKOLADOWE CIASTO MIGDAŁOWE

Joanna | chocololo.pl
Delikatne, czekoladowe ciasto z dodatkiem migdałów, połączone z dużą ilością czekoladowego ganache.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 100 g migdałów mielonych
  • 60 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 50 g masła
  • 100 ml mleka
  • 50 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na czekoladowy ganache

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 150 ml śmietanki 36%

Dodatkowo

  • duża garść owoców jeżyny, maliny lub truskawki

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę (20 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W garnuszku podgrzać mleko i masło. Kiedy całość będzie gorąca, a masło całkowicie rozpuszczone zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i po chwili wymieszać. Powinien powstać gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
  • Do miski wsypać przesianą mąkę, zmielone migdały, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie i odstawić.
  • W dużej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę (zajmie to ok. 7 minut). Miksując na niskich obrotach wlewać powoli wystudzoną masę z czekoladą. Skończyć miksować, gdy tylko składniki się połączą.
  • Delikatnie, szpatułką wmieszać mieszankę mąki. Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy. Piec ok. 30 minut (do suchego patyczka; ale sprawdzić dopiero po 25 minutach pieczenia).
  • Ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić w formie do ostudzenia.

Przygotowanie ganache

  • W rondelku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i wrzucić połamaną czekoladę. Po chwili dokładnie wymieszać i odłożyć do lekkiego przestudzenia.
  • Ganache powinien delikatnie przestygnąć i lekko zgęstnieć, aby łatwiej go było rozsmarować i żeby bardzo nie spływał z ciasta.

Przygotowanie ciasta cd.

  • Ciasto przekroić na dwa równe blaty. Delikatnie przenieść jeden blat (spód) na talerz lub paterę, na której będzie podawane ciasto.
  • Na przygotowany blat wyłożyć część czekoladowej masy (trochę mniej niż połowę) i delikatnie rozsmarować. Przykryć drugą częścią ciasta.
  • Na ciasto wyłożyć pozostały ganache. Posmarować także boki. Ciasto włożyć na 30-60 minut do lodówki, żeby ganache stężał. Następnie na wierzchu ułożyć owoce. Ciasto można kroić.